Egy közkedvelt diéta még az agy öregedését is lassítja
Egy-egy diéta kipróbálása időnként mindenkinek hasznos lehet.
A fogyás iránti igény gyakran felkelti az érdeklődést néhány diéta és speciális étrend iránt, de nem a súlyvesztés az egészséges táplálkozás egyetlen előnye – hívta fel a figyelmet a NeuroScienceNews.
A szervezetet számos külső hatás károsítja az évek folyamán, és ez előbb vagy utóbb betegségek kialakulásához vezet. Bár a genetikai adottságok fontos szerepet játszanak, de az életmód és a környezet is nagyban befolyásolja azt, hogy kinél milyen típusú betegségek alakulnak ki. A sejtek öregedése bizonyos szokások elhagyásával, vagy éppen a mindennapokba való beépítésükkel lassítható, és ezt érdemes kihasználni.
A táplálkozás egyértelműen olyasmi, amivel legalább annyit lehet tenni a szervezet egészségéért, mint amennyire ártalmas lehet, ha nem fordítanak rá kellő figyelmet. Az öregedéshez is hozzájárulhat az egészségtelen táplálkozás, és ezt egyre többen ismerik fel. Nem csak a test fizikai állapotát, hanem az agy teljesítményét is befolyásolja. Bizonyos étrendek azonban segíthetnek ellensúlyozni ezeket a negatív hatásokat.
A mediterrán diéta lehet a fegyver az agy öregedése ellen
A Ben-Gurion Egyetem kutatóinak legfrissebb tanulmánya szerint a mediterrán diéta segíthet megállítani, illetve lassítani az agy öregedését. Mindez azzal állhat összefüggésben, hogy a rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, teljeskiőrlésű gabonát és halat tartalmazó étrend rendkívül eredményes a súlycsökkentésben, mindez pedig megakadályozza, hogy kialakuljanak azok a kórállapotok, amelyek az elhízás következtében az agyra is hatást gyakorolnak.
A kutatásban 102 ember vett részt, akik mindannyian túlsúllyal küzdenek. Az eredmények szerint a testtömeg 1 százalékának elvesztése az agy életkorát 9 hónappal csökkentette, de ez fordítva is igaznak bizonyult.
Mindez azt jelenti a szakemberek szerint, hogy a mediterrán diétát nemcsak akkor érdemes követni, ha valaki fogyni szeretne, hanem alapvetően mindenkinek az egészséges táplálkozást kellene szem előtt tartania az egészsége megelőzése érdekében. Tény, hogy a mediterrán diéta elvei gyakorlatilag csak olyan élelmiszerek fogyasztását javasolják, amelyek jótékonyan hatnak az emberi szervezetre, így ártani nem fog, ha valaki ezen elvek mentén alakítja ki az étrendjét.
Ezzel szemben a feldolgozott húsáru, a cukrozott, illetve extra sóval ellátott élelmiszerek kerülése nagyon fontos a mediterrán diéta szerint, ezek ugyanis nemcsak hizlalnak, hanem számos egyéb módon is károsítják a testet, és a fenti tanulmány fényében már kijelenthető, hogy a mediterrán diétát mindenkinek érdemes követnie.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)