Ez a diéta a biztos módszer a fogyáshoz, és még betartani is könnyű

Akit eddig az tántorított el a fogyókúrától, hogy koplalnia kell, annak ez a diéta jelentheti a megoldást.

2024. október 3., 12:19

Szerző:

A fogyókúrához önuralomra és elszántságra van szükség, de a megfelelő diéta kiválasztása is kulcsfontosságú – hívta fel a figyelmet a Mayo Clinic.

A szakemberek szerint időszakosan és rövid ideig ki lehet próbálni az egyes diétatípusokat, rövid ideig akár a drasztikusabbakat is, de a tapasztalatok és a kutatások szerint hosszú távon azok fognak működni, amelyekkel egy életmódváltás is elérhető.

Naivitás azt gondolni, hogy egy egyszeri, kéthetes fogyókúrával le lehet adni a súlyfelesleget, és meg is lehet tartani az elért súlyt, ha ezt követően nem történik változás sem az étkezésben, sem a napi aktivitásban. A testmozgásra szükség van, és emellett a megfelelő étkezés is nagyon fontos, ugyanis csak ezekkel érhetőek el tartós eredmények.

Egyes diétatípusokat akár krónikus betegségben szenvedők is kipróbálhatnak, sőt olyanok is léteznek, amelyeket kifejezetten nekik fejlesztettek ki, de mivel akár a testsúly csökkentésére is alkalmasak, számos fogyókúrázó is elkezdte követni ezeket, és a beszámolóik, illetve a szakemberek véleménye alapján egyértelműen kijelenthető, hogy beváltak.

Egy hatásos diéta mindenkinek sokat segíthet

Az egészséges táplálkozás nemcsak akkor fontos, ha le kell adni néhány kilót, hanem mindig, hiszen a szervezetnek folyamatosan szüksége van a tápanyagokra. Érdemes alaposan utánajárni, hogy melyek azok a módszerek, amelyek már bizonyítottak, ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy egyénileg is eltérő lehet, kinek melyik fogyókúrás módszer válik be.

A DASH-diéta mindenképpen ott van a hatékony diétatípusok között. A mozaikszó a dietary approaches to stop hypertension diet rövidítése, ami magyarul azt jelenti, hogy diétás módszerek a magas vérnyomás ellen. Ez alapján sokan azt gondolhatnák, hogy csak a krónikus betegségben szenvedő, szív- és érrendszeri problémákkal küzdők számára hasznos.

Csakhogy a kutatók rájöttek, hogy ez a diéta, amely sokkal inkább egy táplálkozási terv, nagyon hasznos lehet bárkinek, többek között a fogyni vágyóknak is. Ez a diéta a zöldségekre, a gyümölcsökre és a teljes kiőrlésű gabonákra összpontosít, de az egészséges élelmiszerek közé tartoznak az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a hal, a húsok közül a baromfi és a hal, valamint a magvak is, például a dió.

Ezzel szemben a magas sótartalmú ételek, amelyek rengeteg nátriumot tartalmaznak, illetve a hozzáadott cukorral, telített zsírokban gazdag élelmiszerek tiltólistán vannak. A diéta segítségével csökkenthető a koleszterinszint, ami a szív- és érrendszeri betegséggel küzdők számára rendkívül fontos, és ezzel a stroke, illetve a cukorbetegség kialakulását is segít megelőzni.

Az étrend kialakításakor az arányok nagyon fontosak. Egy átlagos, 2000 kalóriás diéta során a teljes kiőrlésű gabona 6-8 részt tehet ki a meghatározott napi mennyiségből (egy adag fél teáscsészét vagy egy szeletet jelent). A gyümölcsök és zöldségek 4-4 adagban jelennek meg, míg az alacsony zsírtartalmú tejtermék 3 részt képviselhetnek. A húsfogyasztásnál a baromfi és a hal ugyan megengedettek, ám ezek mennyiségét 10 dekában kell maximalizálni. Heti szinten, alkalmanként magvak és akár desszertek is elfogyaszthatóak, de csak minimális mennyiségben.

Éhezni tehát nem kell, azonban a fenti étrendet hosszú távon is érdemes követni. Mindez hozzájárul a megfelelő tápanyag-bevitelhez, és még abban is segít, hogy a fogyókúrázók könnyebben megszabaduljanak a pluszkilóktól.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Vanessa Loring)

Együtt élni egy idős kutyával egyszerre felemelő és nehéz. Négylábú barátunk sokkal több figyelmet igényel, mint ereje teljében, eljön a gyógyszeres kezelések és sepciális táplálás ideje. Bár az idős kutya kevésbé aktív, ugyanannyira vágyik a gazdi szeretetére, mint amikor tappancsos pocakgombócként berobbant az életébe.