A kék zóna diéta lehet a hosszú élet titka

Úgy tűnik, a kék zóna diéta adhat magyarázatot arra, hogy a világ egyes tájain miért élnek sokkal tovább az emberek.

2024. szeptember 26., 16:57

Szerző:

A kutatók szerint érdemes inspirálódni bizonyos népcsoportok étkezési szokásaiból. Ezek adják ugyanis a kék zóna diéta alapját, ami egyre népszerűbbé válik nemcsak a fogyókúrázók, hanem azok körében is, akik szeretnének egészségesebben élni – hívta fel a figyelmet a BBC Good Food oldala.

A kutatók már régóta kíváncsiak arra, hogy mi lehet a magyarázat arra, hogy a Föld kék zónáinak nevezett területeken az emberek jóval tovább élnek, és az egészségüket tekintve is jobb állapotban vannak, mint a világ más részein. Többféle elmélet is született, az azonban biztos, hogy jelenleg öt kék zónát ismernek el a szakemberek, amelyek az alábbi helyeken találhatóak:

  • Japán, Okinawa prefektúra,
  • Olaszország, Szardínia szigete;
  • Costa Rica, Nicoya-félsziget;
  • Görögország, Ikaira sziget,
  • Kalifornia, Loma Linda városa.

Ezeken a helyeken számos kutatást végeztek, többek között a helyiek étkezési szokásait is megfigyelték. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az életmód, illetve az, hogy milyen ételeket fogyasztanak az ott élő emberek, felülírhatja még a genetikai adottságokat is, és nagyban hozzájárulhat a hosszú és egészséges élethez. Mindez támpontot adhat ahhoz, mit érdemes eltanulni tőlük.

Ezek a kék zóna diéta alapjai

Minden egyes helyszínen más-más élelmiszerek kedveltek, ám közös bennük, hogy az egészségre gyakorolt jótékony hatásukról ismertek.

Japán fent említett részén a hagyományos rizs helyett édesburgonyát esznek köretként és főételként is, ez a legfontosabb zöldségük. Rengeteg halat fogyasztanak, a sovány húsokat részesítik előnyben, de a szójabab és a hínár is kedvelt élelmiszer.

Szardínián a zöldségek és gyümölcsök fogyasztására helyeznek nagy hangsúlyt, de az étkezések alapját képezik a juhtejből készült tejtermékek is, a sajtokat pedig nagy mennyiségben alkalmazzák a különböző fogásaik alapanyagaként. A húsfogyasztást heti egy-két napra korlátozzák, ahogyan az alkoholok közül is legfeljebb vörösbort fogyasztanak, a teljes kiőrlésű gabonák pedig sosem hiányozhatnak az asztalról.

Görögország kék zónájában az egész országra jellemző mediterrán konyha fogásait tálalják, amelynek mindig része az olívaolaj, a rengeteg zöldség és gyümölcs, valamint a méz. A teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk nagy kedvencek, ahogyan a kecskesajt is. Rengeteg gyógyteát fogyasztanak, ami nagyban hozzájárul az egészségmegőrzéshez.

Costa Rica a fentieket ötvözve a sovány húsok és halak fogyasztása mellett tette le a voksát, sokféle, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt esznek, és a kávéfogyasztásról sem mondanak le. A halak itt is szerepelnek a legnépszerűbb fogások között, ahogyan a kukorica és az édesburgonya is.

Kalifornia kék zónájában a dióféléket és a hüvelyeseket is kedvelik, leginkább a vegán életmódhoz hasonlítható az étkezésük. A tojás és a halak ugyan szerepelnek az ételek alkotóelemei között, de csak minimális mennyiségben.

A kutatók szerint a fenti ételek fogyasztásával az élettartam jelentősen növelhető (Kaliforniában egyébként átlagosan tíz évvel tovább élnek a kék zóna lakói, mint egy átlagos amerikai állampolgár), ám arról sem szabad elfeledkezni, hogy a rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen, ez mindenhol alapvetés a kék zónákban. Az itt élő emberek nem küzdenek túlsúllyal, és mára az is bizonyítást nyert, hogy diétaként is érdemes alapul venni a fent felsorolt étkezési szokásokat, amit azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik nem a kilóikból szeretnének leadni, de fontosnak tartják az egészségük megőrzését.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)