Különösen veszélyes a kiszáradás efölött a kor felett

A kiszáradás minden korosztályban súlyos következményekkel járhat, de az időskori dehidratáció életveszélyes is lehet. 

2024. július 16., 16:04

Szerző:

Az időskori dehidratáció azért különösen veszélyes, mert súlyos, sokszor életveszélyes sérüléseket okozhat egy-egy kiszáradás miatti esés - figyelmeztet a WebBeteg. Emellett a dehidratáció húgyúti fertőzéseket, keringési zavarokat, tüdő- és fogproblémákat, vesekövet és székrekedést eredményez, illetve csökkenti az agyműködést. A legnagyobb kockázat a 85-99 év közötti időseket fenyegeti, akik hatszor nagyobb eséllyel kerülnek kórházba kiszáradás miatt, mint a 65-69 év közöttiek. 

Időskori kiszáradás okai 

Időskorban, a korral járó változás miatt sokkal gyakrabban lép fel kiszáradás, aminek több oka is van. Az egyik, hogy az életkor előrehaladtával csökken a szomjúságérzet. Az ebben a korban szedett gyógyszerek növelhetik a vizelettel távozó folyadék mennyiségét a szervezetből, blokkolhatják a szomjúságérzetet és egyéb módokon is befolyásolhatják a hidratáltságot. Szintén hozzájárulhat a kiszáradáshoz, hogy idősebb korban csökken az elfogyasztott ételek mennyisége, pedig a folyadékszükséglet 25 százalékát ételekkel visszük be szervezetünkbe. 

Sok idős valamilyen formában akadályoztatva van a mozgásban, ezért szándékosan korlátozza a vizelési gyakoriságot és kevesebb folyadékot iszik. A vese folyadékmegtartó képessége is csökken ebben a korban, így a vizelettel több víz ürül ki. És kiszáradáshoz vezethet az egyre romló memória is, hiszen gyakran az idősebbek egyszerűen csak megfeledkeznek az ivásról.

 

Így gondoskodhat idősebb családtagja folyadékbeviteléről 

Ha szeretné, hogy idősebb rokona is minden nap megfelelő folyadékmennyiséghez jusson, érdemes speciális étrendjükhöz igazodni. Az időseknek sokszor nehezükre esik az ivás, a nagyobb víztartalmú ételeket – levest, főzeléket, joghurtot – viszont szívesebben fogyasztják. Ha rágási-, nyelési nehézségek miatt nem tudnak megbirkózni a nyers zöldségekkel, gyümölcsökkel, készítse el ezeket párolva, rakott vagy töltött formában; áttörve-pürésítve mártásnak, levesnek vagy turmixnak. A hőség többlet vízveszteséggel jár, ezért figyeljen arra is, hogy a szobában mindig megfelelő hőmérséklet legyen.

(Kép forrása: Freepic)