Elegendő folyadékot fogyaszt? A keze elárulja

A nyári hónapokban még fontosabbá válik a folyadékfogyasztás.

2024. június 27., 14:15

Szerző:

Egy gyors módszerrel könnyedén ellenőrizhető, hogy a folyadékfogyasztás mértéke kielégítő-e – hívta fel a figyelmet az Egészség Kalauz.

Mivel az emberi szervezet legalább fele vízből áll, sőt a férfiaknál ez a 60%-ot is eléri, már néhány százaléknyi veszteség is komoly mellékhatásokkal járhat. A szomjúság is akkor jelentkezik, ha a szervezetet kiszáradás fenyegeti, de súlyosabb esetben gyengeség, fáradtság és erős fejfájás is jelentkezhet, sőt akár szédülés vagy zavartság is kialakulhat.

Ebből következik, hogy a test, illetve a különböző szervek normál működéséhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű víz, amelyet folyadékfogyasztással juttathatunk a szervezetbe. A vizeletürítés, illetve a verejtékezés is folyadékveszteséggel jár, természetesen ezt is pótolni kell, de még a lélegzés során is távozik víz az emberi szervezetből.

A testsúly és a testmagasság függvényében változhat, kinek mennyi vízre van szüksége egy nap, de ezt természetesen a fizikai aktivitás, illetve a hőmérséklet is befolyásolja. Általánosságban kijelenthető, hogy a napi 2,5 liter víz elfogyasztása mindenkinek javasolt, és bizonyos helyzetekben a 3 liter is indokolt lehet.

A folyadékfogyasztás mértékének meghatározása

Többféle módszerrel is meghatározható, hogy elegendő vízzel rendelkezik-e a szervezet. Ezt érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy még a komolyabb tünetek kialakulása előtt pótolható legyen a folyadék.

A legegyszerűbb az, ha a vizeletürítésre koncentrálunk. Másfél-két óránként indokolt a WC-használat, akinél ennél ritkábban jelentkezik vizelési inger, annál a folyadékfogyasztás biztosan nem kielégítő. Az is árulkodó jel lehet, ha a vizelet színe sötét, borostyánsárga, ugyanakkor a nagyon világos, áttetsző vizelet arra utalhat, hogy rövid idő alatt túl nagy mennyiségű folyadék került a szervezetbe.

A bőr rugalmasságának ellenőrzése is sokat segíthet. A szakemberek azt javasolják, hogy a hidratáltság felméréshez csípjük össze a kézfejen a bőrt. Amennyiben gyorsan visszaáll a helyére, akkor minden valószínűség szerint a szervezet elegendő vízzel rendelkezik. Ám ha csak hosszabb idő alatt formálódik vissza, akkor a folyadékbevitel nem megfelelő. Mindez az idősebb embereknél és a gyerekeknél is bevált módszer.

A folyadékpótlásra elsősorban a víz a legalkalmasabb, de vészhelyzet esetén, például ha a vércukorszint is lezuhant, a gyümölcsé is megfelelő lehet. A nyári időszakban kiemelten fontos, hogy mindenki nagyobb figyelmet fordítson a folyadékpótlásra, ezzel is megelőzve egy komolyabb rosszullétet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)