Fáradékonyság: nem kell vele együtt élni - íme a megoldás

A fáradékonyság az egyik leggyakoribb ok, amivel a betegek az orvoshoz fordulnak. Minden ötödik ember szokatlan mértékben érzi magát fáradtnak, és minden tizedik ember szenved krónikus fáradtságban.

2024. április 25., 16:29

Szerző:

A fáradékonyságot esetenként vírusos vagy bakteriális fertőzés, esetleg egy komolyabb betegség is kiválthatja, de legtöbbször szerencsére életmódból fakadó okai vannak a kimerültségnek, amely néhány változtatással orvosolható – írja a Webbeteg.

1. Túlsúly

A túlsúly a csontozatot és az egész szervezetet megterheli, fáradékonyságot okozva, alvászavarhoz is vezethet. Ezek közül a leggyakrabban az alvási apnoe jelentkezhet, melynek jellegzetes tünete az éjszakai légzéskimaradás, ami akár több száz alkalommal is előfordulhat egyetlen éjszaka folyamán. Az érintett nem tud az éjszaka folyamán bekövetkező mikroébredésekről, ám reggel fáradtan ébred, és a nap folyamán fáradékonynak érezheti magát.

2. Alvási szokások, rendszertelen életmód

Ha hosszú időn keresztül nem alszunk jól, fáradttá, ingerlékennyé válunk. Az álmosság ugyan nem azonos a fáradtsággal, de gyakran a kialvatlanság okozza a kimerültséget. A rossz alvást okozhatják különböző alvászavarok, ám gyakran csak a rendszertelen életmód következménye.

3. A fizikai aktivitás hiánya

Talán nem gondolunk rá, hogy a testedzéstől nem fáradttá, hanem éppen energikusabbá válhatunk, pedig így van. Edzés közben számos olyan anyag termelődik a testünkben, melyek segítenek a frissességünket megőrizni vagy elérni. Tehát az az energia, amit a mozgásra fordítunk, többszörösen térül meg.

4. Elégtelen folyadékfogyasztás

A folyadékháztartás felborulásának egyik első tünete a szájszárazság és a bőr kiszáradása mellett a fáradékonyság. A szervezetünk normális működéséhez, ezáltal a jó közérzethet is elengedhetetlen a kellő mennyiségű folyadékbevitel, amely felnőttek esetén 2-2,5 liter naponta, melyet az elfogyasztott ételekből és folyadékokból nyerünk ki.

5. Táplálkozási szokások

Nem véletlenül hallhatjuk, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés. Ennek ellenére sokan kihagyják a napindító étkezést, esetleg nem megfelelő élelmiszereket fogyasztanak reggelire. Pedig az egészséges reggeli beindítja az anyagcserét és energiával lát el, hiányában viszont könnyen fáradttá, lassúvá válhatunk.

6. Pszichés terhek, stressz

Ha úgy gondoljuk, hogy olyan problémáink vannak, melyeket nem tudunk megoldani, szintén okozhat fáradékonyságot. A magunkkal szemben állított túl magas elvárások eleve magukban hordozzák a kudarcot, amely frusztrációhoz és kimerültséghez vezethet. Ha nem érezzük, hogy mi kontrolláljuk az életünket, gyakran érezzük magunkat frusztráltnak és fáradtnak.

7. Élénkítőszerek

Néhány csésze kávé vagy tea egy nap elegendő ahhoz, hogy egy egészséges ember alvását megzavarja. Az este során elfogyasztott alkoholtól rövid távon ugyan jellemzően könnyebb elaludni, ám okozhat hajnali felébredést, így összességében szintén kedvezőtlenül hat az alvás mennyiségére és minőségére.

 

 

 

Így küzdhet a fáradékonyság ellen

Változtasson életmódján, ám ha betegségek tüneteit észleli, vagy az életmódváltás hatására sem javul fáradékonysága, forduljon orvoshoz! A betegségek által okozott fáradtság megállapításához elengedhetetlen az orvosi közreműködés.

1. Feküdjünk le aludni és keljünk reggel mindig azonos időpontokban. Legyen a hálószobánk komfortos, ne együnk vagy igyunk késő este! Ha nem tudunk aludni, ne feküdjünk az ágyban ezen aggódva, hanem keljünk fel, csináljunk valamit, ami megnyugtat, elálmosít.

2. Mozogjunk! Bár sok ember érzi úgy, képtelen mozgást iktatni életébe, hosszú távon sokat segíthet, hiszen energikusabbnak érezzük magunkat.

3. Csökkentsük a napi koffein mennyiséget! Próbáljuk meg csökkenteni a koffeintartalmú italok fogyasztását. Vigyázzunk, nemcsak a kávé és tea tartalmaz koffeint, de energiaitalok, kólák, egyes fájdalomcsillapítók is lehetnek koffeintartalmúak.

4. Oldjuk meg súlyproblémánkat! A fogyással rendeződhetnek esetleges alvászavaraink is – javasolja a lap.

Rossz alvás: komoly kockázatot jelent

Egy friss kutatás annak járt utána, hogy az egyes alvási minták milyen egészségügyi problémákkal járnak.

A vizsgálathoz 3700 felnőtt résztvevő adatait gyűjtötték össze: önbevallásos alapon kellett beszámolniuk az alvási szokásaikról két alkalommal, amelyek között tíz év telt el. Meg kellett adniuk például, hogy hány órát alszanak, mennyire kipihentek utána, mennyire éberek nappal, valamint a krónikus betegségeiket - írja az EverydayHealth.com alapján a Házipatika.

Az adatok alapján négyféle alvásmintát állapítottak meg.

  • A jó alvók eleget alszanak, meg vannak elégedve az alvásuk minőségével, és nem fáradtak napközben.
  • A hétvégi alváspótlók rendszertelenül alszanak: hétköznap általában keveset, cserébe hétvégén és munkaszüneti napokon tovább maradnak ágyban.
  • Az álmatlanok, akik rövid ideig alszanak, nappal fáradtak és nehezen merülnek álomba.
  • A szundítóknak pedig elég jó minőségű az alvásuk, de napközben gyakran szundítanak.

A kutatók az alvási mintákat összevetették az alanyok korával, karrierjével, oktatásával és általános egészségi állapotával a tízéves periódus alatt.

A többi között megállapították, hogy a résztvevők több mint fele az álmatlan vagy a szundító típus volt. Ezek közül egyik sem nevezhető optimális alvási mintának. Az álmatlanság mellett nagyobb valószínűséggel alakultak ki olyan krónikus egészségügyi problémák, mint például a szívproblémák, a cukorbetegség, vagy a depresszió, illetve gyengeség (lassúnak, kimerültnek érezték magukat, és kevesebbet mozogtak). A szundítás is együtt járt a rák, a cukorbetegség és a gyengeség nagyobb kockázatával. A hétvégi alváspótlást nem hozták összefüggésbe egy krónikus problémával sem (ugyanakkor egy idő után sokan szundítani is kezdenek).

(Fotó: Freepik)