Bárki könnyen leéghet ma – így védekezzen az UV-B sugárzás ellen

Egy kis odafigyeléssel egy fájdalmas leégést is megspórolhatunk magunknak.

2024. június 24., 11:04

Szerző:

Reális veszély a leégés a rendkívül magas UV-B sugárzás miatt, Magyarország több régiója is érintett – közölte a HungaroMet.

Budapesten és Pest vármegyén kívül a Nyugat-, Közép- és Dél-Dunántúl térségében, az észak-magyarországi területeken, illetve a Dél- és Észak-Alföldön olyan erős napsugárzásra lehet számítani, hogy az UV-index meghaladja a 7-es, de akár a 8-as értéket is.

Ez rendkívül veszélyes lehet, ugyanis minden bőrtípus esetében leégéshez vezethet, amely emeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Ezen kívül a tűző napon az arra érzékenyeknél rosszullét alakulhat ki, ezért a szakemberek felhívták a figyelmet néhány alapvető óvintézkedésre.

Nem a leégés az egyetlen veszély

A hőmérséklet 27 és 31 fok között alakul, ám ezt magasabbnak is érezhetjük az erős napsütés miatt. A nyugati országrészben helyenként megjelenhetnek felhők, akár még kisebb záporok is kialakulhatnak, az észak-keleti régióban pedig a szél erősödhet fel, de alapvetően meleg és napsütéses időre kell készülni.

A szakemberek jelezték, hogy az UV-B sugárzás miatt mindenkinek érdemes elkerülnie a közvetlen napfényt, különösen 11 és 15 óra között. A nyaralóknak érdemes napozás helyett árnyékban tartózkodniuk, a leégés ellen azonban nemcsak nekik kell védekezniük, hanem azoknak is, akik hosszabb időt töltenek a szabadban. A HungaroMet arra is felhívta a figyelmet, hogy 15-20 perc is elég ahhoz, hogy a normál bőrtípus leégjen, majd fájdalmas hólyagok alakuljanak ki rajta.

A fényvédő krémek, a kalapok és a pólók hasznos eszközök ilyen időjárási körülmények között, aki pedig teheti, inkább tartózkodjon klimatizált helyiségben, ugyanis a tűző nap mellett a hőséggel is meg kell küzdenünk. A hőguta az emberek mellett az állatokat is fenyegeti, az ő védelmükről is gondoskodni kell. Az idősek, a krónikus betegek és a gyerekek szervezetét jobban megviselheti ez a forróság, rájuk fokozottan kell figyelni.

A megfelelő folyadékfogyasztás is nélkülözhetetlen, bár erről sokan hajlamosak megfeledkezni, pedig egy rosszullétet vagy ájulást kockáztatnak ezzel, sőt akár szívelégtelenség is kialakulhat annál, aki nem iszik eleget az ilyen forró napokon.

A magas UV-B sugárzás nemcsak ma, hanem holnap is megnehezíti az életünket, érdemes felkészülni arra, hogy a következő hetekben több alkalommal is szükség lesz a fényvédelemre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)