Sosem látott hőség tombol a Föld számos részén

Rendkívüli a hőség a világ különböző pontjain Indiától egészen az Amerikai Egyesült Államokig. 

2024. június 21., 14:01

Szerző:

Nemcsak a Közel-Keleten és Indiában, hanem már Európában is számos áldozatot követelt a hirtelen megérkező hőség. Ahogy korábban mi is írtuk, több turista is életét vesztette az elmúlt napokban az év első hőhullámával küzdő Görögországban. Athénban a múlt héten 42 fokot mértek, a Peloponnészosz-félszigeten 43,9, Krétán 44,5 fokot észleltek. Görögországban tavaly egyébként rekorddöntő hőhullám tombolt júliusban, akkor 16 napon át volt extrém magas a hőmérséklet – írta meg a Telex. A hőség végre enyhült ezen a héten, most az ilyenkor szokásos 31-33 fok körüli hőmérsékletet mérnek az országban.

Ciprus is alaposan megszenvedi a hőséget. A szigetországban nemrég még 45 fokot is mértek, két idős ember szervezete fel is adta a küzdelmet, többek életéért kórházban küzdenek még. Ahogy Görögországban, úgy Cipruson is szokatlanul korán jött az első idei nagy meleg. A szárazság pedig erdőtüzeket okoz, ahogy Törökországban is. Olaszországba ezen a héten törhet be a hőség, ugyanis a hét második felére 39-40 fokot jósolnak a de a két nagy szigeten, Szicílián és Szardínián 42-44 fok is lehet. De a Balkánon és Dél-Európa más részein is sok helyen van riasztás az extrém meleg miatt. 

Ázsia és Amerika is szenved a hőség miatt

Indiában hetek óta tombol a hőség, az ország egyik legkíméletlenebb hőhullámába már több százan haltak bele, de pontos számok nincsenek. Az ország fővárosában, Delhiben vasárnap 44,9 fokot mértek, de a valós hőérzet 49,2 fok lehetett. Még Uttar Pradesh állambeli Prájágrádzs városában 47,2 fokot mértek. Szaúd-Arábiában 50 fok feletti hőmérsékletet is mértek az elmúlt napokban. Mivel a hőhullám egybe esett a mekkai zarándoklat, az úgynevezett haddzs idejével, rengeteg a halálos áldozat. Az AFP összesítése szerint már 577-en halhattak meg Mekkában a kánikulában. 

Az amerikai Nagy-tavak környékén is ritkán látott hőség tombol, de más helyeken is hasonlóan magas a hőmérséklet. Az amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat (NWS) szerint ennek oka a hőkupola nevű jelenség, Azaz erőteljes, magas légnyomás uralkodik egy térségben, ami gyakorlatilag csapdába ejti a meleg levegőt. Emellett Új-Mexikóban és Dél-Kaliforniában tűzvész pusztít, amik rossz levegőminőséget is okoznak. 

Európa kétszer gyorsabban melegszik

Az ENSZ és az EU közös áprilisi jelentéséből kiderült, hogy Európa a globális átlagnál kétszer gyorsabban melegszik. A Meteorológiai Világszervezet mérései szerint az 1950 óta eltelt időben a 30 legdurvább európai hőhullámból 23 esett 2000 utánra, az öt legsúlyosabb hőhullám az utóbbi három évben történt – írja a Skift.

Mindezen információk ellenére az Európai Unió szakpolitikai szakértői szerint a kormányok nincsenek felkészülve. „Egyelőre az országok nem állnak készen az éghajlatváltozás hatásainak kezelésére. Tervezés helyett csak a vészhelyzetekre reagálnak, ahogy ez Görögországban is történt” – mondta Cinzia de Marzo, az Európai Klímaegyezmény nagykövete. 

(Képünkön turisták a 42 fokos hőséggel próbálnak megbirkózni az olasz főváros, Róma utcáin, ahol épp riasztás van érvényben a várható extrém hőség miatt. 2024. június 20. Forrás: Pablo Esparza / ANADOLU / Anadolu via AFP)

Idén nyáron a tartós hőség és az aszályos időjárás nem csak a mezőgazdaságban okozott komoly gondokat. Magyarország vízei is megsínylették az extrém szárazságot. A Bakony csodálatos szépségű patakja, a Cuha-patak sem csörgedezik már.

A komposztálás során a szerves hulladékot gyűjtjük össze, és olyan módon kezeljük, hogy elősegítsük a biológiai lebomlásukat. Komposztálni nem bonyoltult, de néhány fontos szabályt érdemes szem előtt tartani.