A görögországi hőség újabb áldozata került elő

A rendkívüli hőség nyomán már három turista vesztette életét Görögországban az elmúlt napokban. 

2024. június 17., 14:17

Szerző:

Megtalálták egy eltűnt amerikai turista holttestét egy apró görög sziget, Mathraki sziklás strandján, akinek halálát feltehetőleg szintén a 40 fok feletti hőség a felelős – írja a Guardian. Az amerikai férfit csütörtök óta keresték a hatóságok, miután görög vendéglátója bejelentette az eltűnését. A Korfutól nyugatre fekvő, mindössze 100 fős lakosságú szigeten kedden, egy kávézóban látták utoljára a szerencsétlenül járt férfit. Holttestére vasárnap egy másik turista talált rá. 

Az elmúlt hetekben Görögországban több külföldi turista is eltűnt vagy meghalt, akik a szokatlan, több mint 40 fokos forróság ellenére indultak kirándulni. Egy 74 éves holland turista szakadékban fekvő holttestét szombaton találta meg a tűzoltósághoz tartozó drón, csupán 300 méterre attól a ponttól, ahol előző vasárnap utoljára látták. Még Michael Mosley, a népszerű televíziós műsorvezető és író holttestét az ezt megelőző vasárnap találták meg, miután pár nappal korábban egy nehéz, sziklás területen túrázni indult Szümi szigeten.

A hőség további áldozatokat is szedhet

Jelenleg is keresnek két francia turistát, egy 64 éves és egy 73 éves nőt, akiknek együtt veszett nyoma Szikinosz szigetén. Amorgoszon pedig még mindig nem találják azt az 59 éves, kaliforniai visszavonult seriff helyettest, aki kedden indult el egyedül túrázni a kánikulában. Görögországban júniushoz képest különösen nagy a hőség, szerdán Athénban be kellett zárni az Akropoliszt, míg az ország középső és déli részein zárva tartják az iskolákat. 

A görög hatóságok szerint a külföldi látogatók nincsenek tisztában a hőséggel járó kockázatokkal, és nem is nagyon kapnak megfelelő tájékoztatást. Görögország különösen kitett a klímaváltozásnak, egyre melegebb a hőmérséklet, tavaly nyáron például új melegrekordot, 48 fokot mértek. Az országban idén is forróságra számítanak, a Vöröskereszt önkéntesei több ezer palack ingyen vizet osztottak ki a napokban. A krétai Chaniában csütörtökön pedig 44,5 fokot mértek – idézte a 444 a Guardian cikkét. 

(Képünk illusztráció: Turisták sétálnak az idei év első hőhullámában a görög főváros, Athén utcáin. Forrás: Aris Oikonomou / Hans Lucas./Hans Lucas via AFP)

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa az Ukrajna ellen folytatódó háborúra tekintettel elfogadta tizennegyedik szankciós csomagját, amely egyebek mellett az orosz pénzügyi és energiaszektorban, valamint a kereskedelem területén tevékenykedő orosz vállalatokat sújtja, és fellép a korlátozó intézkedések kijátszásával szemben – közölte az uniós tanács hétfőn.