Figyelem: megérkezett a hőség, ne vegye félvállról!

Hétfőn 32, kedden már 34 fok is lehet. És ez még csak a kezdet: brutális hőség jön.

2024. június 17., 09:59

Szerző:

Napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel, ezek egy része elsősorban a Dunántúlon magasabbra törhet, de arrafelé is inkább csak elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Jobbára gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, legfeljebb zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés. Betör a hőség: a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul. Késő estére többnyire 18 és 26 fok közé hűl le a levegő – közölte a Hungaromet.

A nappal képződő gomolyfelhők feloszlását követően döntően derült vagy gyengén fátyolfelhős idő várható csapadék nélkül, jobbára gyenge vagy mérsékelt légmozgással. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 21 fok között valószínű.

Kedden rákapcsol a hőség

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés várható. Egy-egy futó záporon kívül érdemi csapadék nem lesz. A délies szél jobbára mérsékelt marad. A maximum 28 és 34 fok között valószínű.

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Romániában pár nappal korábban már rendeltek el riasztást extrém hőhullám veszélye miatt. Az extrém meleg 12 megyét érintett, köztük a fővárost, Bukarestet is, ahol a múlt szombaton 34 Celsius fokot mértek árnyékban – írta az Origo. A hőhullámok Romániában is egyre gyakoribbakká váltak. 2023-ban júliusban és augusztusban is mértek extrém meleget az ország egyes részein. Jászvásáron például gyakran 39 Celsius fokot mértek. 

De a világ más részein is küzdöttek már az extrém magas hőséggel. Korábban mi is beszámoltunk az Indiában tapasztalt rendkívül magas hőmérsékletről, de ennél közelebb, Cipruson is nagyon meleg a hőmérséklet már most, június elején. Ami miatt a múlt héten a hatóságok döntése nyomán pár napra fel is függesztették a napközbeni kültéri építkezési munkákat és az élelmiszerszállítást. 

A déli országokban 45 fok is lehet

Keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti a görög meteorológiai szolgálat szerint – adta hírül az MTI. A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti. Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Ezért felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket –, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

(Fotó: Arda Kucukkaya / ANADOLU AGENCY / AFP)

 

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.