30 fok és zivatarok várnak ránk vasárnap

Megindul a felmelegedés, vele együtt pedig újabb viharok és zivatarok várhatóak.

2024. június 15., 13:05

Szerző:

Nyugat felől az északi, északnyugati megyékben megnövekszik, néhol megvastagszik a felhőzet, délebbre csak átmeneti felhőzet-növekedés zavarja meg a derült időt. Az Észak-Dunántúlon fordulhat elő zápor, zivatar. A déli szél a Dunántúlon északnyugatira fordul, és időnként megélénkül. Erősebb szél csak zivatarok környezetében fordulhat elő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között valószínű – közölte a Hungaromet.

A felhősebb északi részeken csökken a felhőzet és az ország keleti felén erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugat felé haladva sok napsütés várható a fátyol- és gomolyfelhők mellett. Az északkeleti, keleti megyékben helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkül meg, a zivatarok környezetében viszont erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között alakul.

Zivatarok után jön a meleg a jövő héten

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a jövő héten hőhullám éri majd el az országot. Szombattól jelentős felmelegedés várható, déliesre fordul fölöttünk az áramlás, amivel egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így vasárnap már többfelé súrolhatja a hőmérséklet a 30 fokot. A melegedés a jövő héten tovább folytatódik, beköszönt az idei nyár első komolyabb hőhulláma. Ez annyit jelent, hogy idén először a maximumok a 35 fokot is elérhetik.

A szomszédban már volt hőhullám 

Romániában pár nappal korábban már rendeltek el riasztást extrém hőhullám veszélye miatt. Az extrém meleg 12 megyét érintett, köztük a fővárost, Bukarestet is, ahol a múlt szombaton 34 Celsius fokot mértek árnyékban – írta az Origo. A hőhullámok Romániában is egyre gyakoribbakká váltak. 2023-ban júliusban és augusztusban is mértek extrém meleget az ország egyes részein. Jászvásáron például gyakran 39 Celsius fokot mértek. 

De a világ más részein is küzdöttek már az extrém magas hőséggel. Korábban mi is beszámoltunk az Indiában tapasztalt rendkívül magas hőmérsékletről, de ennél közelebb, Cipruson is nagyon meleg a hőmérséklet már most, június elején. Ami miatt a múlt héten a hatóságok döntése nyomán pár napra fel is függesztették a napközbeni kültéri építkezési munkákat és az élelmiszerszállítást. 

A déli országokban 45 fok is lehet

Keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti a görög meteorológiai szolgálat szerint – adta hírül az MTI. A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti. Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Ezért felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket –, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

(Kiemelt kép: Thomas Warnack / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)