Időjárás: jön a meleg

Lassan, de biztosan jön a meleg. Pénteken már 24 fok is várható napközben.

2024. június 13., 12:20

Szerző:

Csökken a felhőzet, a Dunántúlon nagy területen kiderül az ég, de elsősorban az északkeleti, keleti országrészben felhősebb maradhat az idő, emellett helyenként párásság, foltokban köd is előfordulhat. A záporok, zivatarok hajnalra mindenütt megszűnnek. Az északnyugati, északi szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. Jön a meleg: napközben már 24 fok várható – derül ki a met.hu előrejelzéséből.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között valószínű, de a nyugati, valamint északi szélcsendes tájakon ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

A keleti részeken fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, közben nyugat felől fátyolfelhőzet is sodródik fölénk, amely a nyugati tájakon délután néhol meg is vastagszik. Legfeljebb elvétve lehet zápor. A légmozgás csak helyenként élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23, 24 fok körül várható.

Így robban be a meleg a jövő héten

Ugyan a hét közepén még nehéz elképzelni, de hamarosan hőhullám éri majd el az országot – olvasható az Időkép előrejelzésében. Szombattól ugyanis jelentős felmelegedés várható, déliesre fordul fölöttünk az áramlás, amivel egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így vasárnap már többfelé súrolhatja a hőmérséklet a 30 fokot. A melegedés a jövő héten tovább folytatódik, beköszönt az idei nyár első komolyabb hőhulláma. Ez annyit jelent, hogy idén először a maximumok a 35 fokot is elérhetik.

A szomszédban már volt hőhullám 

Romániában pár nappal korábban már rendeltek el riasztást extrém hőhullám veszélye miatt. Az extrém meleg 12 megyét érintett, köztük a fővárost, Bukarestet is, ahol a múlt szombaton 34 Celsius fokot mértek árnyékban – írta az Origo. A hőhullámok Romániában is egyre gyakoribbakká váltak. 2023-ban júliusban és augusztusban is mértek extrém meleget az ország egyes részein. Jászvásáron például gyakran 39 Celsius fokot mértek. 

De a világ más részein is küzdöttek már az extrém magas hőséggel. Korábban mi is beszámoltunk az Indiában tapasztalt rendkívül magas hőmérsékletről, de ennél közelebb, Cipruson is nagyon meleg a hőmérséklet már most, június elején. Ami miatt a múlt héten a hatóságok döntése nyomán pár napra fel is függesztették a napközbeni kültéri építkezési munkákat és az élelmiszerszállítást. 

A déli országokban 45 fok is lehet

Keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti a görög meteorológiai szolgálat szerint – adta hírül az MTI. A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti. Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Ezért felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket –, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

(Kiemelt kép: Thomas Warnack / DPA / AFP)