Időjárás: ha ma ásnak egy nagyobb gödröt a kertbe, holnap kész a kerti tavuk

Nem lankad a csapadékos időjárás, csütörtökön is pityergeg az idő.

2024. június 12., 16:59

Szerző:

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben, a kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, várhatóan késő este hagyja el a Tiszántúlt. Azonban mögötte is érkeznek, illetve képződnek kisebb-nagyobb csapadékgócok, amelyek északkelet felé mozognak. A csütörtöki időjárás során a felhős tájakon is fokozatosan gomolyosodik a felhőtakaró, az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap. A záporok, zivatarok egyre inkább az ország keleti, délkeleti felére korlátozódnak, amelyek késő estére nagyrészt lecsengenek. Főként északkeleten, illetve napközben a Dunántúlon is élénk, szerdán néhol erős lökések kísérik az északias szelet – tájékoztat a Hungaromet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő.

Intenzív viharok miatt vészjelzés van érvényben csütörökön

Ma estig elsősorban délkeleten villámtevékenység is kísérheti a záporokat. Délkeleten az intenzív záporokat lokálisan jelentősebb mennyiség csapadék, esetleg felhőszakadás (~20-30 mm) kísérheti.

Az előttünk álló éjszaka elsősorban délkeleten néhol zivatarra is van esély, intenzív záporokból lokálisan jelentősebb mennyiségű (15-30 mm) csapadék is hullhat ezeken a részeken.

Csütörtökön déltől, estig az ország keleti, északkeleti harmadában, illetve délen alakulhatnak ki helyenként zivatarok. A Tiszántúlon, Északi-középhegység térségében lokálisan jelentősebb mennyiségű (15-30 mm) csapadék hullhat, illetve egy-egy helyen felhőszakadás (> 30 mm) sem zárható ki késő estig.

Egész Európában hűvösebb az idő a megszokottnál

Jelentős változás nem történt a kontinens időjárásában. Hullámzó frontrendszer húzódik Skandináviától a Földközi-tengerig, amely többfelé okoz felhős, csapadékos időt. Helyenként jelentős, 50 mm-t meghaladó csapadék hullott az elmúlt 24 órában. Anticiklonális hatások Európa délkeleti, valamint nyugati országaiban dominálnak, ott jellemzően napos, száraz az idő. Európa hőmérséklet tekintetében megosztott: az Ibériai-félsziget kivételével a kontinens nyugati felén hűvösebb az idő, arrafelé jellemzően 15-21 fok között alakul a maximum, ezzel szemben a keleti, délkeleti részeken meleg, nyári az idő, sőt többfelé kánikula van.


A Kárpát-medence időjárását is még mindig a fent említett hullámzó frontrendszer határozza meg, még csütörtökön is előfordulnak záporok, zivatarok.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Couleur via Pixabay)