Hőhullám érkezik jövő héten

Szombattól jelentős felmelegedés kezdődik, jövő héten pedig jön a hőhullám. 

2024. június 12., 14:32

Szerző:

Ugyan a mai idő láttán nehéz elképzelni, de hamarosan hőhullám éri majd el az országot – olvasható az Időkép előrejelzésében. Szombattól ugyanis jelentős felmelegedés várható, déliesre fordul fölöttünk az áramlás, amivel egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így vasárnap már többfelé súrolhatja a hőmérséklet a 30 fokot. A melegedés a jövő héten tovább folytatódik, beköszönt az idei nyár első komolyabb hőhulláma. Ez annyit jelent, hogy idén először a maximumok a 35 fokot is elérhetik.

Ma és holnap viszont még folytatódik a változékony, többfelé esővel, záporokkal tarkított időjárás, helyenként az ég is megdörrenhet. Nyugaton 20 fok alatt marad a csúcshőmérséklet, máshol 21 és 27 fok közötti értékek lesznek jellemzőek. Keleten, délkeleten mérhetjük a magasabb értékeket. Az északi-északnyugati szelet ezen a két napon sokfelé élénk, főként a Dunántúlon erős lökések kísérhetik. Péntektől már nem várható számottevő csapadék, egyre több napsütés jön. 

A szomszédban már volt hőhullám 

Romániában pár nappal korábban már rendeltek el riasztást extrém hőhullám veszélye miatt. Az extrém meleg 12 megyét érintett, köztük a fővárost, Bukarestet is, ahol a múlt szombaton 34 Celsius fokot mértek árnyékban – írta az Origo. A hőhullámok Romániában is egyre gyakoribbakká váltak. 2023-ban júliusban és augusztusban is mértek extrém meleget az ország egyes részein. Jászvásáron például gyakran 39 Celsius fokot mértek. 

De a világ más részein is küzdöttek már az extrém magas hőséggel. Korábban mi is beszámoltunk az Indiában tapasztalt rendkívül magas hőmérsékletről, de ennél közelebb, Cipruson is nagyon meleg a hőmérséklet már most, június elején. Ami miatt a múlt héten a hatóságok döntése nyomán pár napra fel is függesztették a napközbeni kültéri építkezési munkákat és az élelmiszerszállítást. 

A déli országokban 45 fok is lehet

Keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti a görög meteorológiai szolgálat szerint – adta hírül az MTI. A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti. Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Ezért felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket –, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

(Képünk illusztráció, forrás: Pixabay)

Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe utazott, ahol pénteken tárgyalást folytat Olaf Scholz német kancellárral - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke csütörtökön.