Extrém hőség a kedvelt üdülőhelyen: az élelmiszerszállítást is leállították a hőségriadó miatt

A nyaralók egyik kedvenc üdülőhelyén tombol a hőség.

2024. június 6., 14:24

Szerző:

A klímaváltozás idén még erőteljesebben érezteti a hatását: a sokak által kedvelt üdülőhelyen, Cipruson hőségriadót rendeltek el az extrém magas hőmérséklet miatt – írja a Portfolió.

A déli államban eleve jóval magasabb hőmérséklettel lehet számolni egész évben, hiszen közelebb található az Egyenlítőhöz, ugyanakkor a mostani hőség június elején meglehetősen szokatlan.

A meteorológiai szolgálat azt követően adta ki a másodfokú riasztást, hogy Nicosiában 43°C-ot mértek. A vízparti településeken és a hegyvidéki területeken sem sokkal jobb a helyzet: előbbinél 38°C az átlagos hőmérséklet, utóbbinál pedig 34°C-os hőségtől szenvednek a lakosok és a turisták.

A júniusi hőség váratlanul érte a Földközi-tenger keleti részén található szigetországot, de a hatóságok és a kormányzat igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy megóvja az embereket a káros egészségügyi következményektől.

Ciprus megbénult, de az üdülőhelyek működése egyelőre zavartalan a hőségriadó ellenére is

Többféle tilalmat is elrendeltek a munkavállalók védelme érdekében, ez azonban az élelmiszer-ellátás biztosítását is érinti. A munkaügyi minisztérium megtiltotta az élelmiszerek kétkerekű járművön való szállítását, valamint az építkezéseken való munkavégzést is 12 és 16 óra között. A tilalom minden kültéri munkára vonatkozik, így az országban a délutáni óráktól kezdődően gyakorlatilag minden leáll.

Az idősek és a gyermekek védelme érdekében azt tanácsolta az egészségügyi minisztérium, hogy minden lehetséges módon hűtsék magukat, és kerüljék el a közvetlen napsütést. A turistáknak is azt javasolják, hogy déltől a késő délutáni órákig ne tartózkodjanak a tűző napon, ugyanis pillanatok alatt leéghetnek, valamint napszúrást kaphatnak.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az egész országban csapadékhiány van, így erdőtüzek kialakulásától tartanak. A tűzoltóságot teljes készültségbe helyezték, hogy szükség esetén azonnal közbeavatkozhassanak.

Enyhülés egyelőre nem várható, a meteorológiai szolgálat szerint 2024-ben megdőlt minden melegrekord, és idén júniusban már most 10°C-kal magasabb hőmérsékletet mértek, mint az az év ezen időszakában megszokott a szigetországban.

A szakemberek szerint a klímaváltozás tehető felelőssé a szokatlanul forró időjárás miatt, de az is aggasztó jelenség, hogy az elmúlt években egyre nagyobb hőség tombol Cipruson, különösen nyáron. Az eddigi rekordhőmérséklet 46,2°C, amelyet 2020 szeptemberében mértek a szigeten, ám idén ez akár meg is dőlhet, hiszen az idei július és augusztus még melegebb hónapoknak ígérkeznek.

(Fotó: Pixabay)