Már több mint 50 áldozatot követelt a rendkívüli hőség

Az 50 Celsius fokot is meghaladó hőmérséklet következtében már 56 ember vesztette életét az Indiát sújtó iszonyú hőség miatt.

2024. június 3., 16:03

Szerző:

Március óta tart az elképesztő hőség a világ legnépesebb oszágában, ahol a hivatalos adatok szerint 56 ember halálát okozta az extrém magas hőmérséklet, és több mint 25 ezren kerültek kórházba hőguta miatt – számol be a 24.hu.

A forrósághoz köthető halálesetek száma a valóságban ennél is magasabb lehet a szakértők szerint, és inkább a 80-hoz lehet közel. Csupán 24 óra alatt 10 ember vesztette életét múlt csütörtökön az ország keleti részén található Odisa államban, de a meleghez köthető halálos kimenetelű esetekről számoltak be a főváros, Újdelhi, valamint Bihár, Radzsisztán és Dzsárkhand államban is.

Az áldozatok között volt több választási biztos és rendőr is, mivel az országban épp a hat héten át tartó országos választás zajlik. A BBC a Bihar állambeli Bozspur vezetőjét, Mahendra Kumart idézte, aki az India Times magazinnak nyilatkozva elmondta, hogy egy nap alatt három biztos és egy rendőr halt bele a hőgutába a városban, annak ellenére, hogy minden választási központban orvosi ellátást is biztosítanak. További 30-40 ember pedig kórházi ellátásra szorult a rendkívüli meleg miatt.

Egyre gyakoribb az extrém hőség Indiában

Az ország több részén eddig is gyakran fordultak elő nyáron hőhullámok, az utóbbi pár évben ezek is egyre hosszabbak, gyakoribbak és intenzívebbek lettek. A The Lancet nevű orvosi szaklapban közölt tanulmány szerint 55 százalékkal nőtt a az extrém hőmérséklet miatti halálesetek száma a korábbi, 2000-2004 közöttti időszakhoz képest.

A  hőség egyéb súlyos következményekkel is jár: az elmúlt hetekben számos régióban számoltak be víz-  és áramhiányról a megnövekedett fogyasztás miatt. Az extrém magas hőmérséklet emellett erdőtüzeket is okozott, a hatóságok ezért folyamatosan drónokkal monitorozzák az erdős területeket.

Az átlagos napi maximum az elmúlt két hétben 45-46 Celsius fok volt, de sok helyen az 50 Celsius fokot is elére. A fővárosban, Új-Delhiben szintén 50 Celsius fokot közelítő rekordmeleget mértek. Ezért ott is gyakoriak voltak az áramkimaradások, vizet pedig sok helyen víztartályokból osztottak.

(Képünk forrása a Pixabay)