Időjárás: kedden sem kell locsolni

Bármit is csinál majd kedden, elmondhatja: akkor tettem, amikor jól esett. Nem tartogat sok újdonságot a keddi időjárás sem: két viharos széllökésekkel kísért felhőszakadás között ugyan kikandikál a nap, de számottevő változás nem lesz.

2024. június 10., 17:18

Szerző:

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Többfelé, több hullámban várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadással kísért heves zivatar is kialakulhat. Az esti órákban a zivatarok átmenetileg mindenhol lecsengenek, és a legtöbb helyen a felhőzet is csökken. Az éjszaka második felében nyugat felől azonban ismét erősen megnövekszik a felhőzet, amely keddi időjárás során napközben lassan szakadozik, és – az északnyugati tájak kivételével – több órára kisüt a nap – írja a Hungaromet.

A keddi időjárás is esőbe fullad


Hajnaltól ismét elszórtan számíthatunk záporeső, zivatar kialakulására, néhol eső is lehet, majd napközben egyre inkább csak az északkeleti, keleti harmadban eshet.


Az északnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak.


A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 19 fok között várható.


A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 22 és 28 fok között valószínű, de az északnyugati határszélen 20 fok körüli értékeket mérhetünk.

Kedden napközben főként a Dunától keletre alakulhat ki ismét nagyobb számban zivatar, az erősebb gócokat jégeső (jellemzően 2 cm-t nem meghaladó átmérő), erős, viharos (>55-70 km/h) széllökések kísérhetik, sőt, elsősorban az északkeleti negyedben felhőszakadás (>25-30, az egymást követő cellákból néhány helyen akár >40 mm) társulhat hozzájuk, ezért vészjelzést adtak ki. Késő délutántól, estétől a zivatarok számossága várhatóan jelentősen csökken.

Ázik egész Európa

Kontinensünk nagy részén ciklonális hatások érvényesülnek, így mozgalmas, csapadékos az időjárás.


Skandinávia felett örvénylik az a ciklon, amelynek hullámzó frontja a Kelet-európai-síkságon át egészen Olaszországig lenyúlik. A front mentén, illetve előterében a meleg, nedves és labilis légtömegben többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan jelentős csapadék is kísér, helyenként heves zivatarokról is érkezik jelentés. A változékonyságot hozó front mentén, illetve hátoldalán hűvösebb a levegő, a maximumok nagyrészt 25 fok alatt, előterében viszont még mindig a felett alakulnak.


A Kárpát-medence időjárását is az említett hullámzó front alakítja, amely mögött kedden már hűvösebb levegő érkezik, ezzel együtt záporokra, zivatarokra is egyre kisebb számban számíthatunk.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó:  Pixabay)

14:42

Csóka Endre, a HUN-REN (korábban MTA) Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa a Telexen levezette, hogy az olyan kis pártok, mint a Momentum, miért járnak rosszabbul a választási szabályozók miatt.