Itt a kánikula! Hőségriasztást adtak ki az egész országra, erre senki nem számított

Éjféltől az egész ország területén érvénybe lép a hőségriasztás a szokatlan kánikula miatt.

2024. június 18., 15:16

Szerző:

Az elmúlt hetek viharos időjárása, majd az áradások, és néhány kellemes kora nyári nap után sokakat váratlanul érhet, hogy hőségriasztás lép életbe ma éjfélkor, és szokatlan kánikula köszönt be – közölte a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.

Ami ennél is meglepőbb, hogy a legmagasabb, harmadfokú riasztást adták ki, és egészen szombat éjfélig érvényben is marad, ugyanis az előrejelzéseik alapján mindez indokolt lesz a következő napokban.

A hőségriadót az országos tisztifőorvos rendelte el, amelyről a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáció felhasználói is azonnal értesítést kaptak.

Mint a hőségriadók esetében mindig, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ezúttal is a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal közösen igyekszik felhívni a lakosság figyelmét a lehetséges veszélyekre.

Kánikula idején kötelező az árnyék

Míg ma a legmagasabb hőmérséklet 35 fok lehet, és a gomolyfelhők elviselhetőbbé teszik a napsütést, addig holnap tiszta égre, és helyenként megélénkülő szélre számíthatunk: a Dunántúlon kifejezetten erős széllökések is előfordulhatnak. Csapadék viszont sehol nem várható, és már reggel is felkúszhat a hőmérséklet 21 fokig. Napközben fokozódni fog a hőség, délután sok helyen már a 38 fokot is elérheti.

A hatóságok éppen ezért felhívták a figyelmet a fokozott folyadékfogyasztás fontosságáról, ami bár egyértelműnek tűnik, mégis sokan megfeledkeznek róla, pedig elkerülhetnek a segítségével egy komoly rosszullétet.

A tűző napon való tartózkodás ilyenkor semmiképpen nem ajánlott, és a napszúrás elkerülése érdekében a sapka vagy kalap viselése is hasznos lehet. Mindenkit arra kértek, hogy tartózkodjanak árnyékban, hűvös helyen, és a legmelegebb órákban kerüljék a megterhelő fizikai munkát.

Az autósokat külön felszólították arra, hogy fokozottan figyeljenek az utakon, hiszen rájuk is negatív hatást gyakorolhat a szokatlan meleg, még akkor is, ha légkondicionált autóban ülnek.

A lakosság terheit igyekszik könnyíteni a főváros is: a Főpolgármesteri Hivatal bejelentette, hogy ivókutak működtetésével, locsolással és vízosztással enyhítik a budapestiek és a városba látogatók hőségérzetét a fővárosi közszolgáltatók.

A Fővárosi Vízművek fokozottan felügyeli az üzemetetésében lévő 288 közparki ivókutját, amelyeket bárki szabadon használhat. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a parkokban található szökőkutak vize nem alkalmas sem a fürdésre, sem az emberi fogyasztásra, mindkettő szigorúan tilos, így arra kérnek mindenkit, hogy ne ilyen módon enyhítsék a kánikula hatásait.

A város több pontján is vízosztással készülnek, hogy ezzel is segítsék a váratlan hőség hatásainak enyhítését.

(Kiemelt képünkön: Kutya hűsíti magát egy szökőkút vizében a kánikulában Fotó: Mohai Balázs/MTI)