Így kell öntözni kánikulában

Hamarosan beköszönt a kánikula hazánkban. Azok, akik kertközelben élnek, vagy akár csak a balkonládáikban nevelik a növényeiket, tudják, hogy a nagy melegben elővigyázatosabban kell öntözni. Egyáltalán nem mindegy az időpont és mennyiség sem.

2024. június 14., 12:57

Szerző:

A globális klímaváltozás miatt a Föld felszínének átlaghőmérséklete az utóbbi 25 évben folyamatosan emelkedik. Így hát hozzá kell szoknunk ahhoz, hogy egyre többször lesz kitéve a szervezetünk a nagy melegnek. Mindenkit megvisel, de ilyenkor különösen oda kell figyelni az idősekre, a fiatalokra, az állatokra és a növényekre. Azonban néhány szabály betartásával minden és mindenki gond nélkül át tudja vészelni a legmelegebb napokat is – hívja fel a figyelmet az Agroinform. Mutatjuk, hogy milyen szabályok mentén érdemes öntözni kánikulában!

A helyes öntözés praktikái kánikulában

Öntözzük gyakrabban a növényeinket. Ez nem azt jelenti, hogy árasszuk el őket vízzel, hanem azt, hogy rendszeresen kapjanak az időjárásnak megfelelő mértékű vízmennyiséget. Különösen könnyen száradhatnak el a balkonládában, vagy cserépben növekedő növényeink, így rájuk is nagyon ügyeljünk a hőség idején. Ha nehezen viselik a tűző napfényt, a déli órákban helyezzük őket árnyékos helyre.

A legjobb, ha hajnalban öntözünk, amikor alacsonyabb a hőmérséklet, így csökken a párolgás mértéke.

Ráadásul a gombás fertőzések előfordulását is meg tudjuk akadályozni így. Nem is beszélve arról, hogy még kellemes hőmérsékletben tartózkodunk kint a kertben, amíg öntözünk – hívja fel a figyelmet a lap.

A talajtakarás most különösen fontos, hiszen a talaj könnyebben kiszáradhat. A mulcs segítségével csökkenteni tudjuk a párolgást, és meg tudjuk védeni a növényt a melegtől és a széltől. Akár a levágott fűből is kiváló mulcs lehet.

A gondosan takart talaj akár hatszor tovább is képes megtartani a nedvességet.

De nem csak mulccsal takarhatjuk a talajt, hanem ültethetünk talajtakaró növényeket is, mint amilyen például a kakukkfű. 

Még ember-és környezetkímélőbb megoldás, ha ősszel mélymulcsot hozunk létre, és tavasszal abba ültetjük a növényeinket.

Az árnyékolás is az öntözést segíti


Ne csak a talajt védjük a napsugaraktól, hanem árnyékoljunk is, ahol szükséges. A különböző fényérzékenységű növények számára más és más típusú hálót kell alkalmazni. A hálót a növény fölé kell kifeszíteni. A legjobb azonban, ha úgy készítjük el a vetési tervet, hogy felhasználjuk a kevésbé fényigényes növények számára árnyékként a kerti bokrokat és fákat.

Ha mulcsolni nem tudunk, óvatosan kapáljuk át a talajt, nem csak a gyomoktól szabadulhatunk meg, de a víz sem folyik el a talaj felszínén, így jóval többet tudnak belőle hasznosítani a növények.

Ellenőrizzük a vízmennyiséget!

Vizsgáljuk meg, hogy az öntözés valóban megfelelő volt. Ezt onnan látjuk, hogy nem elég, ha csak a talaj felszíne nedves. Kicsit ássunk mélyebbre, és ha ott még száraz a talaj, nem öntöztünk elég ideig. A legjobb megoldás erre az előöntözés. A túlságosan kiszáradt talaj ugyanis nem képes kellő mennyiségben hasznosítani a vizet, így érdemes először megnedvesíteni a talajt, majd fél óra múlva megöntözni.

Adjunk esélyt a csepegtető öntözésnek. A növényeink nagyon hálásak lesznek érte. Ráadásul ez nincs időhöz kötve, a nap bármely szakában, sőt, akár egész nap is öntözhetjük így a növényeinket. Ezzel a módszerrel ugyancsak a gombás megbetegedéseknek is elejét tudjuk venni.

Gyűjtsük az esővizet! Az esővíz lágyabb, és sok növény jobban preferálja az „állott" vizet, ráadásul az esővízzel a kerti tóból elpárolgott mennyiséget is pótolhatjuk. 

A nagy hőségben ne felejtsünk el a madaraknak, sünöknek vizet kitenni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Peggychoucair via Pixabay)