Esővízgyűjtés: olcsó öntözés és szemet gyönyörködtető dekoratív kerti elemek a kertben

Csökkentené a vízszámláját? Gyűjtsön esővizet! Az esővízgyűjtés nem csak a kerti öntözés szempntjából hasznos, esővízzel moshatjuk a kocsit, a ruhákat és öblíthetjük vele a wc-t is.

2024. március 19., 20:31

Szerző:

Az emberi felhasználásra alkalmas édesvíz a Föld összes vízkészletének mindössze 1%-át teszi ki, de ha figyelembe vesszük, hogy az édesvíz mennyiségének jelentős része (kb. 80%-a) a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet a Föld teljes vízkészletének csupán 0,5 %-a. Sokat tehetünk tehát a saját és gyermekeink, unokáink jövőjéért, amennyiben tudatosan gazdálkodni kezdünk vele, például esővízgyűjtés és felhasználás formájában.

Mire használhatjuk az esővizet?

A vízfogyasztás átlagosan 40%-a pótolható lehetne esővízzel. Egy esővízgyűjtő rendszer alkalmazásával tehát a környezetünk védelme mellett az éves vízszámla és csatornadíj 40-50%-os csökkenése is várható. Tehát az esővíz újrahasznosításával sokat tehetünk a környezetünkért és a pénztárcánkat is megkímélhetjük.

Az összegyűjtött esővizet különféle célokra használhatjuk, otthonunkban és a kertben egyaránt. Az esővíz a növények öntözése mellett autómosásra és háztartási célokra (WC-öblítés, ruha mosás, autómosás, takarítás) is alkalmazható. Vízszükségletünk a felhasználástól függően változhat.

A kertünk ápolásához / vízigényének kiszolgálásához például elegendő lehet egy felszíni esővízgyűjtő tartály is. A kapacitásuk típustól függően a pár száz literestől az 2600 literes űrtartalomig terjed. Még ha a kerti öntözés a napi vízfogyasztásnak csak körülbelül 6%-át is teszi ki, ez az egyik legegyszerűbb módja az esővíz felhasználásának. Ha az egész kertet vezetékes vízzel locsoljuk, az a hatalmas mennyiségű vízfelhasználás mellett jelentős költséggel is jár, nem beszélve az aszályos időszakokról mikor akár vízkorlátozást is bevezethetnek egyes területeken.

 

Hogyan kell az esővizet gyűjteni?

Az esővíz gyűjtésének legegyszerűbb és legelterjedtebb módja, amikor egy ereszcsatornához csatlakoztatott tartályban gyűjtjük és tároljuk a vizet. Általánosságban elmondható, hogy az esővízgyűjtők kapacitása típustól (föld feletti vagy föld alá süllyeszthető) függően 200 és 10 000 liter között változhat.

Felszíni esővízgyűjtők széles választéka áll rendelkezésünkre, a felhasználási igénytől és a vásárló igényétől függően eltérő térfogattal. A megvásárolt vízgyűjtőt a ház mellett, árnyékos, hűvös helyen érdemes elhelyezni, ezáltal minimalizálhatjuk a víz algásodását. A tartályt mindig szűrővel ajánlatos hozzákötni az ereszcsatornához, ezáltal szűrt víz kerül bele, valamint a túlfolyás is megoldott, hiszen az ereszcsatorna szűrők egyik fontos funkciója a tartály túlfolyásának biztosítása. Ha megtelik a tartály, az esővíz szűrő/esővíz lopó egyszerűen lezár, a felesleges víz pedig tovább folyik a csatornán.

Amennyiben nagyobb mennyiségű víz összegyűjtése és felhasználása a cél, úgy tanácsos föld alatti rendszerben gondolkodni. Mielőtt belevágunk a föld alatti rendszerek telepítésébe, érdemes átgondolni, hogy a kerti öntözéshez vagy azon túl a mosáshoz, WC öblítéshez is az értékes csapadékvizet szeretnénk felhasználni. A szóban forgó tartályokat földfelszín alatti esővízgyűjtésre fejlesztették ki, akár 10 000 liter űrtartalmúak, szivattyúval, illetve további szükséges kiegészítőkkel vannak felszerelve, amely kiegészítők segítségével történik a víz kinyerése, és kijuttatása a felhasználás helyére. A föld alatti esővízgyűjtők a rendelkezésre álló telepítési útmutatók iránymutatását követve könnyedén telepíthetők, a szakemberek szerint hosszabb távon mindenképpen megtérülő beruházást jelentenek. A csapadék föld alatti tárolása más szempontból is előnyös: sokkal tovább képes elállni az esővíz a tartályban, mivel a felszín alatt állandó hőmérséklet és UV védelem is biztosított.

Szemet gyönyörködtető és hasznos kerti díszek az esőláncok

A vízelvezető láncok Japánból származnak, ott már évszázadok óta díszítik a buddhista templomok oldalát – céljuk az volt, hogy a tetőről a talajra vezessék az esővizet, többnyire a lánc végén vízgyűjtő tartály, vagy hordó volt. Esztétikailag szuper megoldást nyújt a vízelvezető lánc, arra emlékeztet bennünket, hogy az esővíz nem átok, sokkal inkább áldás – írja az agraroldal.hu. Segítségével a víz nem egy zárt csőben zúdul alá, hanem a víz a szemünk láttára csordogál a lánc mentén. A vízelvezető lánc ráadásul különböző hangokat hallat, miközben csordogál a víz.

 

A vízelvezető lánc állhat dekoratív csészékből, amik felfogják a vizet, mielőtt a peremen túlcsordulva folytatná az útját. Azonban lehet igen egyszerű lánc is – mindenki maga ízlése szerint alakíthatja ki a vízelvezetőt. Érdemes azért minél egyszerűbbet választani, mert így jobban beolvadhat a környezetébe. A vízelvezető láncok többnyire rézből vagy rozsdamentes acélból készülnek, amik tartósak, időjárásállók és nem utolsósorban hála nekik felhasználhatjuk az esővizet öntözésre.

A vízelvezető láncok többnyire esztétikusak, sokkal szebbek, mint a hagyományos lefolyócsövek, ráadásul olcsóbbak is. Ha jól tudjuk megválasztani a vízelvezető láncot, akkor illeni fog a környezetéhez, ami szép a szemnek. Sokkal szebb hangot biztosít a esőnek, mint a hagyományos lefolyócső – kellemes háttérzajt fog képezni eső idején.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: lenalindell20 via Pixabay)

A paradicsom bőrén barna elváltozással járó vírusfertőzést a barna termésráncosodás (ToBRFV) okozza. A Nébih tájékoztatása szerint a vírus 2021-ben már megjelent hazánkban, s most sem könnyíti meg a termelők munkáját a jelenléte, ugyanis komoly veszteséget okoz a mennyiséget tekintve. A népegészségügyi hivatal tájékoztatása szerint azonban a fogyasztóknak nem kell aggódniuk.

A Greenpeace legújabb mérései bizonyítják, hogy rendkívül veszélyes, rákkeltő vinil-kloriddal szennyezett víz folyt ki az Éltex Kft. salgótarjáni telephelyéről a Salgó-patakba a március 15-i hosszú hétvégén.