Anticiklon hozza meg a kánikulát

A mediterrán térségtől Közép-Európán át Finnországig anticiklon alakítja az időjárást, így alapvetően napos, száraz idő a jellemző.

2024. június 16., 16:01

Szerző:

A magasnyomás peremén a Fekete-tenger felett sekély ciklon örvénylik, ez okoz csapadékot a Kelet-európai-síkság déli részén. Kontinensünk nyugati részén is többfelé esik, ami egy a Brit-szigetek felett elhelyezkedő ciklonnak köszönhető. Hétfő estig ez a front fokozatosan elhagyja a Kárpát-medencét is, mögötte anticiklon épül ki, és hétfőn már jóval kevesebb helyen lehet záporokra, zivatarokra számítani – közölte a met.hu.

Vasárnap és hétfőn is napos időre van kilátás, de vasárnap északon, északkeleten, valamint a Dunántúl nyugati, délnyugati részén erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájakon alakulhat ki zápor, zivatar. A túlnyomóan derült éjszakát követően hétfőn a mainál kevesebb gomoly képződik, és a Dunántúlon fordulhat elő helyenként zápor, zivatar. Vasárnap a nyugatias szelet élénk lökések kísérik, később mérséklődik a légmozgás, legfeljebb zivatarok környezetében lehet átmeneti szélerősödés.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 18 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 27 és 32 fok között alakul.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, szombattól kezdődően jelentős felmelegedés kezdődött: déliesre fordult fölöttünk az áramlás, amivel egyre melegebb levegő érkezik fölénk. A melegedés a jövő héten tovább folytatódik, beköszönt az idei nyár első komolyabb hőhulláma. Ez annyit jelent, hogy idén először a maximumok a 35 fokot is elérhetik.

A szomszédban már volt hőhullám 

Romániában pár nappal korábban már rendeltek el riasztást extrém hőhullám veszélye miatt. Az extrém meleg 12 megyét érintett, köztük a fővárost, Bukarestet is, ahol a múlt szombaton 34 Celsius fokot mértek árnyékban – írta az Origo. A hőhullámok Romániában is egyre gyakoribbakká váltak. 2023-ban júliusban és augusztusban is mértek extrém meleget az ország egyes részein. Jászvásáron például gyakran 39 Celsius fokot mértek. 

De a világ más részein is küzdöttek már az extrém magas hőséggel. Korábban mi is beszámoltunk az Indiában tapasztalt rendkívül magas hőmérsékletről, de ennél közelebb, Cipruson is nagyon meleg a hőmérséklet már most, június elején. Ami miatt a múlt héten a hatóságok döntése nyomán pár napra fel is függesztették a napközbeni kültéri építkezési munkákat és az élelmiszerszállítást. 

A déli országokban 45 fok is lehet

Keddtől több napon át számos görögországi régióban a hőmérséklet várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, egyes helyeken pedig a 45-öt is elérheti a görög meteorológiai szolgálat szerint – adta hírül az MTI. A török előrejelzések szintén figyelmeztettek az ország nyugati részében várható hőhullámra, amelyben a hőmérséklet akár a 45 Celsius-fokot is elérheti. Ez mintegy 12 Celsius-fokkal magasabb az ilyenkor szokásosnál. Ezért felszólították a lakosokat – mindenekelőtt az idős embereket, a gyermekeket és a krónikus betegeket –, hogy 11 és 16 óra között ne tartózkodjanak a szabadban.

(Fotó: met.hu)