Időjárás: kedden perzselő kánikula vár ránk, dunántúli jeges hűsítővel

A keddi időjárás még a szöcskéket is kitikkasztja, kivéve a Dunántúlon, ahol a jégeső miatt vészjelzést adtak ki.

2024. június 17., 16:50

Szerző:

Alapvetően napos időjárás vár ránk fátyol- és többnyire kevés, hétfőn délután a Dunántúlon itt-ott magasabbra törő gomolyfelhővel. Ott legfeljebb néhány zápor, zivatar előfordulhat, amelyek este lecsengenek, és ezt követően csapadék nem valószínű – írja a Hungaromet.

Kedden a Nyugat-Dunántúlon időnként megélénkülhet a déli szél, ezt leszámítva gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. A Dunántúlon, főként a déli, középső részein néhol zivatarra is van esély, ezek környezetében viharos (60-80 km/h) szél, jégeső (2 cm alatti átmérővel) előfordulhat, ezért vészjelzés van érvényben.

Kedden az ország déli felében több megyében a napi középhőmérséklet elérheti a 25 fokot.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 19 fok között alakul.


A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 29 és 34 fok között várható, az UV sugárzás magas, érdemes a nap káros sugarai elől behúzódni, vagy naptejjel, hosszú ujjú ruházattal védekezni.

Izzad Európa is

Középpontjával a Mediterráneum fölött anticiklon helyezkedik el, melynek hatására Dél- és Közép-Európában nagyrészt napos az idő, sokfelé 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.


Ezzel szemben főleg a kontinens északnyugati részein egy ciklon miatt jóval hűvösebb az idő, többfelé a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, emellett záporok, zivatarok is kialakulnak.


A Kelet-európai-síkságon szintén egy légörvény teszi változékonnyá az időjárást, arrafelé is nagy területen felhős, csapadékos az idő.


A Kárpát-medence időjárását a tőlünk délre elhelyezkedő anticiklon alakítja, de hétfőn délután még előfordulhat néhány helyen zápor, zivatar. Keddtől csapadék nem valószínű, és országszerte beköszönt a kánikula.

(Kiemelt képünk illsuztráció. Fotó: DomPixabay via Pixabay)