Az 52°C elviselhetetlen, több százan haltak bele a hőségbe

A világ számos pontján olyan hőség uralkodik, ami az emberi szervezet számára nehezen tolerálható.

2024. június 19., 13:40

Szerző:

Rengetegen vesztették életüket a hőség miatt a mekkai zarándoklat alatt Szaúd-Arábiában – közölte az MTI.

A szaúdi állami média híradásai szerint a muszlimok éves zarándoklatán, amely az iszlám világ egyik legfontosabb eseménye, több százezren gyűltek össze a mekkai nagymecsetnél. Sokan közülük rosszul lettek a tömegben.

A halálesetekről és a hőség okozta megbetegedésekről szóló jelentések alapján a perzselő hőség miatt több százan hunytak el a helyszínen a haddzs néven ismert zarándoklat alatt. A gyülekezés idején 52°C-ot mértek a helyszínen, a szokatlan hőség pedig mindenkit megviselt.

A helyzetet tovább súlyosbította, hogy a zarándoklatra nagyon sok külföldi turista is érkezett, akik a Szaúd-Arábiában jellemző forró időjáráshoz egyáltalán nincsenek hozzászokva – bár a mostani estrém hőség a helyi lakosokat is megviselte, hiszen az emberi szervezet számára ez már elviselhetetlenül meleg.

Az AFP francia hírügynökség információi szerint az elhunytak között legnagyobb számban, összesen 323-an, egyiptomi állampolgárságú személyek vannak, de a halálos áldozatok között indonéz, jordán, szenegáli, iráni és tunéziai állampolgárok is szerepelnek. Az eddigi információk alapján összesen 570-en vesztették életüket a zarándoklat során.

A hőség tehető felelőssé a halálesetek miatt

A híradásokban arra nem tértek ki, hogy a tragédiákat pontosan mi okozta, de a feltételezések szerint a halálesetek a hőguta, vagy egyéb, a meleggel kapcsolatos megbetegedés miatt következhettek be.

A szaúdi hatóságok és egészségügyi intézmények jelentései szerint eddig több mint 2700 embert kellett ellátniuk rosszullét miatt azok közül, akik részt vettek a zarándoklaton, ám ez nem számít kiugróan magas számnak az elmúlt évekhez képest. A közösségi médiában is sokan írtak arról, hogy családtagjaik a helyszínen vesztették életüket a hőség miatt.

A mekkai zarándoklat minden évben több millió turistát vonz, a résztvevők 90%-a külföldi. Tavaly 1,8 millióan érkeztek a haddzs miatt Szaúd-Arábiába, a látogatók nagy része pedig éveket várt arra, hogy részt vehessen a zarándoklaton, hiszen országonkénti kvóta alapján osztják ki az engedélyeket, így egyiküknél sem spontán utazásról volt szó.

A tavalyi évben tízezernél is több megbetegedést regisztráltak, a rosszullétek között 10% körül volt a hőguta aránya, és halálesetekkel is számolniuk kellett a hatóságoknak. Ez egyébként minden évben előfordult, annak ellenére is, hogy a hatóságok megpróbáltak új módszereket kidolgozni a tömeg biztonsága érdekében.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Joe Biden bejelentette, hogy bár készült a második ciklusára, de visszalép az elnökjelöltségtől, és inkább a jelenlegi feladataira koncentrál. Így nagy eséllyel a demokraták Kamala Harris jelenlegi alelnök mögé sorakozhatnak fel, aki előtt azonban még nagy út áll a jelöltségig. Mindeközben a világ vezetői sorban reagálnak Joe Biden döntésére.