Így hűthető le a lakás klíma nélkül

Klíma nélkül is enyhíthető a hőség a következő tippekkel.

2024. június 17., 16:22

Szerző:

Klíma nélkül nem könnyű elviselni a forró napokat, de egy-két trükk azért segít a meleg ellen. Az egyik legfontosabb tipp a megfelelő árnyékolás – írja az Egészségkalauz. Munkába indulás előtt mindenképp érdemes becsukni az ablakokat, és behúzni a függönyt vagy leengedni a rolókat. Jó választás lehet a hőszigetelő roló is, mely a nyári hőségben visszaveri a napsugarakat, megakadályozva ezzel a lakást felmelegedését, télen pedig ugyancsak sokat segít abban, hogy nem engedi ki a benti meleget.

A textilek lecserélése is sokat segíthet, akár az ágyneműről, akár ágytakarókról van szó. A könnyebb, pamut vagy lenvászon anyagok kevésbé melegítenek, a világos textíliából készült huzatoknak pedig jobb a légáteresztő képességük. A vastag szőnyegeket is ajánlott nyáron felszedni, mivel ontják a meleget, és csak a hideg időben elővenni őket. Még egy extra trükk: a vízbe mártott nagyobb textileket, mint például lepedőket vagy törölközőket kicsavarva az ablak elé, vagy akár a szoba közepére lógatva lehet elhelyezni. A nedves textil száradás közben hőt von el a levegőtől, így lesz alacsonyabb a szoba hőmérséklete. 

Klíma helyett a ventilátor is sokat segít

Olcsóbb, de hatékony megoldás egy ventilátor beszerzése, amikből ma már nagyon széles a választék. A legkorszerűbbek már nemcsak a levegőt keverik, hanem párásítanak vagy hűtenek is. A bekapcsolt ventilátor elé akár egy fém tálba jégkockákat vagy jégakkut tenni, így a kiáramló levegő a jeges hideget fogja tovább fújni, amivel tovább csökkenthető a benti hőmérséklet. Az éppen nem használt elektronikus eszközöket mindenképp érdemes kikapcsolni, és kihúzni a konnektorból. 

Ezek ugyanis önmagukban is hőt termelnek, és még ha úgynevezett stand by üzemmódban vannak, akkor is fogyasztanak áramot is. Emellett pedig a hőmérsékletet is növelik. Nyáron érdemes a sütés-főzést is kerülni vagy legalábbis minimálisra szorítani, amiben a menü előzetes megtervezése is segíthet. A helyes szellőztetés is sokat segíthet, olyankor érdemes végezni, mikor még hűvös van, kora hajnalban a legjobb. Ha pedig egyáltalán nem jár a levegő a lakásban, a nyitott bejárati ajtó áltak keltett huzat oldhatja meg a helyzetet. 

(Képünk forrása: Pixabay)