Az áram nem játék: önjelölt villanyszerelő kontársága okozott szörnyű tragédiát

Újra bebizonyosodott, hogy az áram nem veszélytelen, az könnyedén tragikus balesetet okozhat. Bizonyára mára tisztában van ezzel az a férfi is, aki mindenféle végzettség nélkül vállalta el egy családi ház villanyszerelési munkálatait, a szakszerűtlen munkája viszont a megbízója halálához vezetett.

2024. május 28., 11:01

Szerző:

Az áram nem játék, ezt mindenki tudja. Ám bizonyára nem volt tisztában ezzel az a 48 éves férfi, aki ellen a Balassagyarmati Járási Ügyészség emelt vádat azért, mert bár nem rendelkezett villanyszerelői végzettséggel, mégis elvállalta egy teljes családi ház villanyszerelési munkálatait, ám a szakszerűtlen munkája miatt halálos áramütést szenvedett egy 44 éves nő.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség közleménye szerint a férfit 2022 januárjában kérte meg az ismerőse arra, hogy szerelje meg az otthonában lévő villamoshálózatot. A vádlott annak ellenére is elvállalta a munkát, hogy nem rendelkezett szakirányú végzettséggel.

A villanyszerelés során szabálytalan javításokat és bővítéseket végzett a fürdőszobában található villanybojleren, majd amikor a tulaj szólt neki, hogy „csíp a víz”, a férfi kiiktatta a bojler földelését. A szakismeret hiányában elvégzett áramot érintő munkálatokat követően a férfi az elektromos hálózat ellenőrzését sem végezte el.

Pár nappal később az elektromos rendszerben fennálló feszültség a fém hálózatban – így a fürdőszobában lévő szanitereken is – megjelent, melynek következtében a 44 éves nő halálos áramütést szenvedett fürdés közben.

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kért a bűnösségét beismerő, halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt férfire azzal, hogy tiltsák el a foglalkozás gyakorlásától és kötelezzék a közel milliós bűnügyi költség megfizetésére.

Az áram veszélyes, mégis sokan játszanak vele

Magyarország bővelkedik azonban a trükkös villanyszerelőkben, noha az áram valóban veszélyes üzemnek mondható. Még tavaly nyáron történt, hogy egy negyvenes éveiben járó budapesti férfi korábban villanyszerelőként dolgozott a helyi plázában üzemelő vendéglátóhelyen. Munkája során megtudta az irodai széf kódját, majd egy este, az étterem zárása után, a hátsó bejáraton bement az épületbe, ahol a vendéglátóhely működik. Az éttermet – ahol már nem tartózkodott senki – a nyitott tűzzáró ajtón keresztül közelítette meg. Mindeközben az arcát egy nagy kartondobozzal igyekezett eltakarni, ám nem túl sikeresen, mert az egyik kamera felvétele alapján sikerült beazonosítani, majd később elfogni. A sértett kára ugyanakkor nem térült meg.

Vagy ott volt annak a két egykori villanyszerelőnek az esete, akik sokmilliós kárt okoztak azzal, hogy hosszú éveken keresztül vállalkozások és magánszemélyek villanyóráit tekerték vissza Keszthelyen és környékén. Az egymástól függetlenül működő szakik azonban lebuktak, így a Zalaegerszegi Járási Ügyészség lopás és bélyeghamisítás miatt emelt vádat ellenük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)