Ha ezt issza, elkerülheti a demenciát

A demencia, vagyis időskori mentális leépülés nem válogat, de sokat tehetsz azért, hogy minél később, és minél enyhébb mértékben érintsen.

2024. június 20., 14:40

Szerző:

A legjobb módszer a megelőzés, de egy friss kutatás most azt igazolta, hogy a már megkezdődött demencia jelei is enyhíthetőek egyetlen egyszerű trükkel is – írja a Bien.

Napi két pohár narancslé segíthet az idősek agyának a jobb működésben, a változás pedig akár már két hónap elteltével is tapasztalható: akár 10 százalékkal is javulhat a reakcióidő, a kommunikációs képesség és a memória – állítja egy friss tanulmány.

A Reading University 37 egészséges önkéntest kért meg arra, hogy igyanak naponta 500 ml, azaz körülbelül két pohár narancslevet nyolc héten keresztül.

A 24 női és 13 férfi önkéntes mind 60 és 81 év közöttiek voltak, és a vizsgálat végére jelentős javulást mutattak a legtöbb agyi tevékenységben.

A tudósok szerint ennek oka a narancslében található flavonidok, amelyek magas arányban fordulnak elő a narancsban, így az abból készített gyümölcslében is.

Flavonidok egyébként találhatóak a teában, a kakaóban és a vörösborban is, de, mint azt a tanulmány kimutatta, a narancslé jobb választás, mert az ebben található flavonidok könnyebben felszívódnak.

A narancslé, amellett, hogy most már bizonyítottan segíti az időskori aktivitás megőrzését, gazdag rostokban és C-vitaminban is, de azért az orvosok felhívják a figyelmet arra, hogy nem feltétlenül szerencsés a napi két liter folyadékot ezzel kiváltanod.

A narancslének ugyanis majdnem ugyanolyan magas a cukortartalma, mint a kólának, egy 2011-es tanulmány pedig kimutatta, hogy ha rendszeresen napi 3 pohárnál többet fogyasztasz, akkor az növelheti a magas cukorbevitellel összefüggésbe hozható ráktípusok kialakulását.

Ezért a napi két pohár narancslé fogyasztást nem érdemes túllépni, és az ital fogyasztását érdemes valamelyik étkezéshez kötni, ezzel ugyanis csökkenthető a fogakra gyakorolt káros hatása – hívják fel rá a figyelmet a fogorvosok.

6 egyszerű módszer, ami segít megelőzni a demenciát

A demencia legtöbbször idős korban jelenik meg, de vannak előzményei és csökkenthetjük a kockázatát. Ehhez mutatunk módszereket.

Sokan úgy hiszik, a demencia, vagyis a szellemi leépülés az öregedés természetes velejárója, de ez nem igaz. A demencia különböző betegségek gyűjtőneve és ma már tudjuk, hogy a modern ipari országokban az agyi működészavarra visszavezethető problémák száma növekszik. Nemrég a neves amerikai színész, Bruce Willisnél diagnosztizálták a betegséget, a világsztár esetében a betegség sajnos már igen előrehaladott állapotban van, nem beszél, nem olvas. Mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a demencia kialakulásának kockázatát? Az Alzheimer's Society című szaklap szerint vannak hatékony módszerek.

Mozgással a demencia ellen

Sok bizonyíték van arra, hogy az életmódbeli döntések befolyásolhatják a demencia kialakulásának kockázatát. A szellemi leépülés kockázata azoknál a legalacsonyabb, akik életük közepén (40-65 évesek) egészségesen élnek. A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módszer a demencia kockázatának csökkentésére. Jót tesz a szívnek, a keringésnek, segít kordában tartani a testsúlyt és javítja a hangulatot. 

A fizikai aktivitásnak két fő típusa van: aerob tevékenység és erőfejlesztő tevékenység. Mindegyik típus különböző módon tartja fitten a testet, a két tevékenység kombinációja pedig segít csökkenteni a demencia kockázatát.

Kevesebb alkohol

Kutatások szerint a túl sok alkoholfogyasztás növeli a demencia kialakulásának kockázatát. Ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, próbáljuk meg ezt mértékkel és az ajánlott határokon belül tenni. Ha egyszerre túl sok alkoholt iszik valaki, akkor az agyát káros vegyi anyagok magas szintjének teszi ki, amely szintén támogatja a hanyatlást. Orvosok szerint napi egy korsó sör vagy egy kis pohár bor nem árthat, de ennél több már növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

A dohányzás csak ront a helyzeten

Aki dohányzik, sokkal nagyobb kockázatnak teszi ki magát a demenciát illetően. A cigaretta nagymértékben károsítja a vérkeringést, különösen az agy ereiben, valamint a szívben és a tüdőben. Soha nem késő leszokni a dohányzásról, minél korábban sikerül megszabadulni ettől a káros szenvedélytől, annál több agykárosodást lehet elkerülni.

Beszélgessünk másokkal

A magányosság érzése egy olyan mentális egészségi állapot, amely egyre több embert érint. Azoknál, akik átéltek már depressziós időszakot az életükben, nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. Szakemberek úgy vélik, a társadalmi elszigeteltség nagymértékben növelheti a demencia kialakulásának esélyét. A társas tevékenységekben való részvétel ráadásul segíthet felépíteni az agy stresszoldó képességét és javítani a hangulatot.

További részletek itt.

(Kiemelt kép:TEK IMAGE / SCIENCE PHOTO LIBRARY / ABO / Science Photo Library via AFP)