Demenciát okozhat a szívgyógyszerek egyik hatóanyaga a kutatók szerint

Akár demenciát is előidézhetnek a sokak által alkalmazott szívgyógyszerek.

2024. június 17., 19:19

Szerző:

Kutatók egy csoportja úgy gondolja, hogy a szívgyógyszerek közé tartozó sztatinok hozzájárulhatnak a demencia kialakulásához – számolt be róla a Dívány.hu.

Hazánkban is több százezren szenvednek valamilyen keringési betegségben, amely gyógyszeres kezelést igényel. A szívgyógyszerek legfontosabb hatóanyagai közé tartoznak a sztatinok, és tény, hogy ezeket írják fel a leggyakrabban a szakemberek.

Elsősorban azért indokolt a használatuk, hogy a szív- és keringési problémák szövődményeinek kialakulását megakadályozzák, vagy legalábbis csökkentsék az ártalmakat. Különösen a cukorbetegeknek, a magas koleszterinszinttel rendelkezőknek vagy a szívbetegségben szenvedőknek indokolt a sztatinok rendszeres szedése.

Életmentőek ezek a gyógyszerek, de a legfrissebb kutatások szerint más szempontból mégis ártalmasak lehetnek az egészségre.

A demencia lehet a szívgyógyszerek mellékhatása

Az olyan életveszélyes állapotokat, mint például a stroke vagy a szívroham, a sztatinok segítségével sok beteg elkerülheti. Működési elvük az, hogy a máj koleszterintermelését meggátolják azáltal, hogy a folyamathoz szükséges egyik enzim termelését megakadályozzák.

Csakhogy a legfrissebb kutatások szerint a demencia kialakulása összefüggésben állhat a koleszterinszinttel, illetve azzal is, hogy mennyire kielégítő az agy vérellátottsága. Azok a gyógyszerek, amelyek a koleszterinszintet befolyásolják (és a sztatinok ezek közé tartoznak), az agyműködésre is hatást gyakorolnak, hiszen a létfontosságú szerv működéséhez koleszterinre van szükség. Enélkül a hormonok termelődése, illetve a kognitív funkciók sem működnek megfelelően.

A kutatók azt már megállapították, hogy a demencia kockázatát növeli az agyi érkatasztrófa, amely ellen a sztatinok védenek, a koleszterincsökkentő hatásuk azonban nem feltétlenül előnyös az agyműködés szempontjából. Egyes kutatások szerint a memóriazavarokat és a kognitív funkciók csökkenését közvetetten a sztatinok is előidézhetik, más kutatások viszont arra az eredményre jutottak, hogy éppen ellenkezőleg, pozitívan hatnak az agyműködésre ezek a hatóanyagok.

Mivel konkrét bizonyítékok egyelőre egyik állítás alátámasztására sem állnak rendelkezésre, a szakemberek további kutatások elvégzését szorgalmazzák. Erre annál is inkább szükség van, mivel a demencia egyre nagyobb számban érinti az idősebb generációkat, de az első jelek már évtizedekkel korábban, a fiatalabb generációkban is jelentkeznek egyes pácienseknél.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)