Tegyen a demencia ellen: őrizze meg a memóriáját néhány egyszerű trükk segítségével

A demencia egyelőre nem gyógyítható, ám a memóriavesztés ellen létezik néhány hatékony módszer.

2024. június 6., 16:13

Szerző:

Manapság az idősebb generációk rettegnek attól, hogy demencia alakul ki náluk, amelynek egyik legsúlyosabb tünete a memóriavesztés. A kialakulását egyelőre nem lehet megakadályozni, de a memória fejlesztésével sokat lehet tenni a megelőzéséért – hívta fel a figyelmet a Mayo Clinic.

Bárkivel előfordulhat, hogy időnként elfelejti, hova tette le a kulcsát, esetleg nem találja a szemüvegét. Ám ha ez rendszeressé válik, és már komolyabb témákkal kapcsolatban is felmerül, akkor semmiképpen sem szabad félvállról venni.

A memória karbantartható, fejleszthető, és kortól függetlenül bárkinek előnyére válik, ha erre figyelmet fordít, ugyanis a túlhajszolt, stresszes életmód is sokat árt ennek a fontos képességnek. Néhány szabály és trükk sokat segíthet a memória megőrzésében.

A demencia és a memóriavesztés ellen is érdemes felvenni a harcot

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az aktív életmód segít megőrizni a test fizikai erőnlétét. A fizikai aktivitás növeli a véráramlást az egész testben, beleértve az agyat is, ez pedig segíthet megőrizni a memóriáját.

A szakemberek szerint hetente legalább 150 perc mérsékelt sporttevékenység, például gyors gyaloglás, vagy heti 75 perc erőteljes sporttevékenység, például kocogás javasolt mindenkinek. Akinek pedig nincs ideje egy teljes edzésprogramot végrehajtani, akár 10 perces gyakorlatokat is végezhet.

Ahogyan a fizikai aktivitás formában tartja a testet, úgy az elmét megmozgató gyakorlatok is segítenek az agy karbantartásában, és a memóriavesztés megelőzésében. A keresztrejtvény, az olvasás, a hangszeres zenélés, vagy a társasjátékozás mind-mind hasznosak. A szociális élet fenntartása is rendkívül fontos, már csak azért is, mert ez segíthet a depresszió megelőzésében is. A családtagok és a barátok, illetve a velük töltött idő hatalmas szerepet játszik a pszichés állapot alakulásában.

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mindenkinek fontos, de ezt sokan hajlamosak háttérbe szorítani. A napi 7-8 óra alvás elengedhetetlen ahhoz, hogy az agy megfelelően működjön, és ez idősebb korban is így van, bár a legújabb kutatások szerint az életkor előrehaladtával csökkenhet az alvási igény. Az egészséges táplálkozás szintén nélkülözhetetlen, a gyümölcsök, a zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák pozitív hatást gyakorolnak az egész szervezetre, így az agyműködésre is.

Kevesen gondolnak bele, de a rendezett környezet is nagyon sokat számít a normál pszichés állapot fenntartásában. Ha mindig mindent keresni kell, mert nincs rend a lakásban, vagy ha folyamatosan aggódni kell, mert a teendők mindig elfelejtődnek, az felesleges stresszt generál. Mindez pedig a demencia és a memóriavesztés szempontjából is kockázatot jelent, ezért érdemes rendet tartani mindenhol.

(Fotó: Pixabay)