6 egyszerű módszer, ami segít megelőzni a demenciát

A demencia legtöbbször idős korban jelenik meg, de vannak előzményei és csökkenthetjük a kockázatát. Ehhez mutatunk módszereket.

2024. március 5., 11:36

Szerző:

Sokan úgy hiszik, a demencia, vagyis a szellemi leépülés az öregedés természetes velejárója, de ez nem igaz. A demencia különböző betegségek gyűjtőneve és ma már tudjuk, hogy a modern ipari országokban az agyi működészavarra visszavezethető problémák száma növekszik. Nemrég a neves amerikai színész, Bruce Willisnél diagnosztizálták a betegséget, a világsztár esetében a betegség sajnos már igen előrehaladott állapotban van, nem beszél, nem olvas. Mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a demencia kialakulásának kockázatát? Az Alzheimer's Society című szaklap szerint vannak hatékony módszerek.

Mozgással a demencia ellen

Sok bizonyíték van arra, hogy az életmódbeli döntések befolyásolhatják a demencia kialakulásának kockázatát. A szellemi leépülés kockázata azoknál a legalacsonyabb, akik életük közepén (40-65 évesek) egészségesen élnek. A rendszeres testmozgás az egyik legjobb módszer a demencia kockázatának csökkentésére. Jót tesz a szívnek, a keringésnek, segít kordában tartani a testsúlyt és javítja a hangulatot. 

A fizikai aktivitásnak két fő típusa van: aerob tevékenység és erőfejlesztő tevékenység. Mindegyik típus különböző módon tartja fitten a testet, a két tevékenység kombinációja pedig segít csökkenteni a demencia kockázatát.

Kevesebb alkohol

Kutatások szerint a túl sok alkoholfogyasztás növeli a demencia kialakulásának kockázatát. Ha rendszeresen fogyasztunk alkoholt, próbáljuk meg ezt mértékkel és az ajánlott határokon belül tenni. Ha egyszerre túl sok alkoholt iszik valaki, akkor az agyát káros vegyi anyagok magas szintjének teszi ki, amely szintén támogatja a hanyatlást. Orvosok szerint napi egy korsó sör vagy egy kis pohár bor nem árthat, de ennél több már növeli a demencia kialakulásának kockázatát.

A dohányzás csak ront a helyzeten

Aki dohányzik, sokkal nagyobb kockázatnak teszi ki magát a demenciát illetően. A cigaretta nagymértékben károsítja a vérkeringést, különösen az agy ereiben, valamint a szívben és a tüdőben. Soha nem késő leszokni a dohányzásról, minél korábban sikerül megszabadulni ettől a káros szenvedélytől, annál több agykárosodást lehet elkerülni.

Beszélgessünk másokkal

A magányosság érzése egy olyan mentális egészségi állapot, amely egyre több embert érint. Azoknál, akik átéltek már depressziós időszakot az életükben, nagyobb a demencia kialakulásának kockázata. Szakemberek úgy vélik, a társadalmi elszigeteltség nagymértékben növelheti a demencia kialakulásának esélyét. A társas tevékenységekben való részvétel ráadásul segíthet felépíteni az agy stresszoldó képességét és javítani a hangulatot.

Tartós betegségek kezelése

Bizonyos egészségügyi állapotok, mint például a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát. Ennek kezelésének egyik fontos módja az állapotfelmérés. Az egészségtelen táplálkozás is okozhat egészségügyi problémákat, beleértve az elhízást, amely szintén összefüggésbe hozható a demencia fokozott kockázatával.

Kevesen tudják, hogy a halláskárosodás a demencia kialakulásának fokozott kockázatával függ össze, és korai tünet lehet. A szaklap cikke szerint a hallókészülékek használata bizonyítottan csökkenti a demencia kockázatát.

Irány a természet

A légszennyezés bizonyos formái is növelik a demencia kockázatát. A városban élők számára nehéz csökkenteni a szennyezett levegőnek való kitettségét, ezért fontos, hogy gyakran legyünk olyan környezetben, ahol rengeteg fa van, amely természetes módon tisztítja meg a levegőt.

(Kiemelt kép: CONCEPTUAL IMAGES / SCIENCE PHOTO / PHR / Science Photo Library via AFP)

 

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.