Döbbenetes, milyen egyszerű módszerrel lassítható le a demens betegek leépülése

A demencia tünteteinek súlyosbodása akár hosszú időre is lelassítható.

2024. február 21., 16:24

Szerző:

Amikor az intellektuális képességek hanyatlani kezdenek, és nem csak a minimális agyi idegsejtszám csökkenésről van szó (ami mindenkit érint az életkor előrehaladtával), akkor demenciáról, értelmi hanyatlásról beszélünk. Ez egy tünetegyüttes, amibe bele tartozik a mozgáskoordinációs nehézség, a beszédzavar és az érzékszervek működésének zavara.

A demencia kezelése összetett folyamat: a betegekre személyre szabottan alakítják ki mind a gyógyszeres, mind a nem gyógyszeres, egyéb terápiákat.

A demens betegek orvosi kezelése

Többféle kezelésre is szükség van általában. A gyógyszerek szedése mellett még valamilyen más, gyógyszert nem igénylő terápiát is ki kell alakítani, amit az orvos a betegre személyre szabottan határoz meg. Ha a gyógyszeres kezeléssel a beteg emlékezőképességét és a tanulást, azaz kogníciót szeretnék megcélozni, javítani, akkor az alábbi nootrop szerek közül választanak:

  • piracetam
  • vinpocetin
  • ginko biloba
  • cerebrolysin
  • nicergolin


Ezeket a hatóanyagokat próbálgatják és cserélik, abban az esetben, ha az adott szer nem fejti ki hatását 3-4 hónapos alkalmazás során sem. Ha magának az állapotnak a romlását akarják lassítani gyógyszerrel, akkor azt E-vitaminnal és szelegilinnel szokták. Ha alvászavarral küzd a beteg, azt altatókkal lehet azt kezelni. Hallucinációkra és téveszmékre pedig az orvos felírhat antipszichitikumokat.

A demencia nem gyógyszeres kezelése


Minden esetben személyre szabott terápiáról van szó, sőt ki kell terjednie a beteg hozzátartozóira, gondozóira is. Ha enyhe demenciáról van szó, a kognitív terápia segítségével jó eredménnyel tudják kezelni a beszéd- és memóriazavarokat. Bizonyos tünetekre, mint például az inkontinencia vagy az éjszakai elkóborlás, a magatartásterápia lehet hasznos kezelés.

A B-vitamin lassítja a tünetek erősödését

Egy 2010-ben megjelent finn tudományos vizsgálat bebizonyította az összefüggést az aktivált B12-szint és a szellemi teljesítőképesség között: az Alzheimer-szindrómás betegek 20-25 évvel korábban levett vérmintáiban, savóiban lényegesen kevesebb volt az aktivált B12-szint, mint a későbbiekben szellemileg nem leépült társaiknál – írja a webbeteg.hu. Ebből következik,

ha valakinél idősebb korban alacsony a B12-szint, igen gyakran láthatóak nála a szellemi leépülés jelei.

A B12-vitamin B6-vitaminnal és folsavval (B9-vitamin) kiegészítve segíthet a vitaminraktárak „visszatöltésében”, ugyanis a demenciában szenvedő betegek B12-raktárai kimerült állapotban vannak. A raktárak visszatáplálása jótékonyan hathat az illető szellemi teljesítőképességére.

dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos a saját példáján keresztül igazolta a kutatás eredményét:

„Édesapám rövid pár év alatt gyors szellemi hanyatláson ment keresztül – a demencia olyan fokáig, hogy már kommunikációra sem volt képes és önmagát sem tudta ellátni. Ebben az időszakban olvastam először a nagy mennyiségű B12 esetleges hasznosságáról, meglehetősen komplikáltan, de végül sikerült beszereznünk, és már két-három hét után döbbenetes hatást tapasztaltunk: édesapám felkelt az ágyból, elkezdett velünk beszélgetni, sétált, emlékezett, éjjel aludt, nappal fenn volt, jókedvű lett és nem szorongott”

– meséli Bezzegh doktor a portálnak

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a demencia, így az Alzheimer-kór kezelése orvosi segítséget és gyógyszereket igényel, azt vitaminokkal, táplálékkiegészítőkkel gyógyítani nem lehet. A gyógyszeres kezelés mellett bizonyos táplálékkiegészítőkkel feltölthetjük a kiürült B12-vitamin-raktárakat, és így csökkenthetők a hiány okozta tünetek. A gyógyszeres kezelés, a terápia és a a táplálékkiegészítővel visszapótolt vitaminok együtt csökkenthetik a leépülés tempóját és a szellemi hanyatlást.

Fontos a B12-vitamin pótlása már 30 éves kor után

A B12-vitamint az emberi szervezet maga nem képes előállítani. Csak és kizárólag állati eredetű táplálékkal vihető be a szervezetbe.

A B12-vitamin felszívódása egy igen összetett folyamat, mely már a gyomorban megkezdődik és a vékonybél utolsó szakaszában fejeződik be. A felszívódás előfeltétele a megfelelő diéta – tartalmazzon a táplálék B12-vitamint -, valamint a jól működő emésztőrendszer, a megfelelő gyomorműködés.

Fontos tudni azonban, hogy 30 éves kor felett a gyomor olyan elváltozásokon megy keresztül, mely miatt csökken közreműködése a B12 felszívódásában – így a korábban még elegendő B12-tartalmú élelmiszerből is egyre kevesebb vitamin képes felszívódni. Ezért szép lassan kiürülnek a szervezet B12-raktárai.

Márpedig ez a vegyület olyan metilációs folyamatokat indít el a sejtekben, melyek hatására az illető jobb hangulatba kerülhet, ereje és alvása is kielégítőbb lehet. Ha nincs is jele a szellemi leépülésnek, idős embereknél akkor is igen hasznos.

(Kiemlet képünk illusztráció. Fotó: geralt via Pixabay)

 

2024. október 4., 15:08

Vannak illatok, amelyek a felidézik a békés hétvégéket, amikor a hideg idő elől bekuckózva a család arra várt, hogy elkészüljön végre a szívet-testet megmelengető finomság. A sült gesztenye vagy a sült sütőtök aromája külön-külön is pompás, együtt azonban felejthetetlen kombinációt alkotnak. A gesztenyés sütőtökleves az egyik legjobb élmény, ami egy őszi hétvégén történhet velünk.