9 dolog, amit gyakrabban kellene takarítani a konyhában

Tudta, hogy a kávétartályban több kórokozó lehet, mint a wc-tartályban? Gondolt már arra, hogy a visszatérő légúti megbetegedéséért a sószóró a ludas? Ha a kérdésekre nemmel válaszolt, akkor érdemes új alapokra helyeznie a konyha takarítást.

2024. április 4., 23:56

Szerző:

A takarítás, bár egyszerűnek tűnik, nem könnyű feladat. Van, amikor bizony kimaradnak helyek és dolgok, így a makacs szennyeződések eltüntetése egy idő után szinte lehetetlennek tűnik – hívja fel a figyelmet a mindmegette.hu. Mutatjuk, a konyha takarítása során miről ne feledkezzen el!

Kávétartály


A kávéfőző víztartályát rendszeresen takarítjuk – ez rendben. De milyen gyakran tisztítjuk azt a rekeszt, ahová a kávét töltjük? Az NSF International 2011-es tanulmánya szerint a kávétartályokban több kórokozó lehet, mint a WC-ülőkén. Ecet segítségével könnyen csillogóvá és kórokozó-mentessé tehetjük a tartályt.

Újrahasznosítható bevásárlószatyor


A saját bevásárlótáskák elterjedése környezetvédelmi szempontból szuper, de a textil szatyrok tisztításról hajlamosak vagyunk megfeledkezni. A legegyszerűbb, ha a szennyes ruhákkal együtt kimossuk a mosógépben. Arra ügyeljünk, hogy a táska anyagának megfelelő hőmérsékleten mossuk és alaposan szárítsuk meg!

Konzervnyitó

Legyünk őszinték: a legtöbb embernek eszébe sem jut elmosni a konzervnyitót, pedig egy 2013-as tanulmány szerint a nem rendszeresen tisztított konzervnyitókon penészgomba, élesztő, E. coli és szalmonella található. Ezek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. A konzervnyitó tisztítása rendkívül egyszerű: tegyük mosogatógépbe, vagy forró, mosogatószeres vízben mossuk el.

Szemetesvödör


A kukát, hiába béleljük ki zacskóval, minden héten legalább egyszer mossuk át tisztítószeres vízzel. Mindig tiszta lesz a szemetes, ha a vödör és az éppen használatban lévő zacskó között tároljuk az új szemeteszsákokat (hiszen a guriga zsákot nem fogjuk a koszos vödörbe tenni...) Használhatunk illatosított zacskókat is: ezek segíthetnek elfedni a kidobott élelmiszerekből vagy az üres csomagolóanyagokból származó szagokat.

Gombok és fogantyúk


A konyha minden gombját és fogantyúját rendszeresen tisztítani kell a fióktól kezdve a szekrényajtón lévőn át a tűzhelygombokig. Gondoljunk bele, hányszor érintjük meg ezeket piszkos kézzel egy nap! Ha rendszeresen letöröljük őket ecettel vagy más fertőtlenítőszerrel, az segíthet minimalizálni a potenciálisan veszélyes kórokozók számát.

Fűszertartó dobozok


A fűszertartókat főzés közben gyakran fogjuk meg koszos kézzel. Az is előfordulhat, hogy nyers tojás vagy hús kerül a kezünkről a dobozokra, ezért a legjobb, ha minden használat után mosószeres ronggyal vagy antibakteriális, zsíroldó kendővel letöröljük. Ha nem a szekrényben tároljuk a fűszeres dobozokat, hanem fűszertartó polcon, a por és a zsír is megtelepszik a kis tégelyeken, ezért még fontosabb a rendszeres tisztítás.

Só-és borsszórók


Ha soha nem tisztítjuk a só- és borsszórókat, de gyakori a felső légúti megbetegedés a családban, akkor lehet, hogy ők a tettesek. A Virginiai Egyetem 2008-as tanulmánya szerint a só- és borsszórók is azon tárgyak népes táborát gyarapítják, ahol megélnek a megfázást okozó vírusok. Saját és családunk egészségének megőrzése érdekében minden nap töröljük le a só- és borsszórót és minden étkezés előtt mossunk kezet!

A konyhaszekrény és a hűtőszekrény teteje


Ugyan nem minden nap, de 2-3 havonta illik szemmagasság fölött is takarítani. Első lépésként tegyünk el mindent a pultról és az asztalokról, majd nekieshetünk a szekrény tetejének. Miután eltávolítottuk a por- és zsírréteget, tegyünk egy réteg viaszpapírt a szekrény és a hűtőszekrény tetejére. Ez segít összegyűjteni a koszt, megkönnyítve a következő takarítást.

Késtartók


Nem elég csak a késeket megtisztítani minden használat után: rendszersen tisztítsuk meg a késtartót is. Mossuk el forró, szappanos vízben és egy kis kefével dörzsöljük át az egyes nyílásokat. Jól öblítsük le, majd fújjuk le fertőtlenítő spary-vel is. Hagyjuk jól kiszáradni, mielőtt visszatesszük a késeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: stevepb via Pixabay)

 

2024. július 12., 10:20

A forró nyári napokon nem könnyű okosan és hatékonyan hidratálni. Erre a célra a legjobb a víz, de azt nem mindenki szereti, és inkább mást választ.