Előbb portörlés, utána porszívózás vagy fordítva? Kiderült, melyik a helyes módszer

A porszívózás és a törölgetés a háziasszonyok egyik gyakori elfoglaltsága, de szerencsére egyre több férfi veszi ki a részét ebből a mulatságból. Azonban adódik a kérdés: melyikkel kezdjük?

2024. március 12., 16:20

Szerző:

A törölgetés és a porszívózás olyan tevékenységek, amiket általában egy kalap alatt szoktunk elintézni. De vajon melyikkel érdemes kezdeni a takarítást? Vannak, akik szerint a porszívó képes felverni a port, ezért utána kell letörölni a bútorokat. Mások azon az állásponton vannak, hogy előbb kell törölgetni, mert az asztalról, könyvespolcról és egyéb területekről lehulló por egy része úgyis a padlón végzik, ezért lehet csak a második lépés a porszívózást. Mi a válasz a nagy kérdésre? 

Szakértők szerint a portörlés legyen előbb és csak később a porszívózás. A helyes sorrend fontosabb, mint gondolnánk – írja a higienia-online.hu. Amikor port törlünk, a por egy része a levegőben száll és lerakódhat a padlón vagy más felületeken. A portörlés utáni porszívózással hatékonyan eltávolíthatjuk a padlóra esett port vagy törmeléket, így biztosítva az alapos és hatékony tisztítási folyamatot. 

Érdemes a szállodai takarítás protokolljára hagyatkozni, ha nem tudjuk azonnal a választ. Ott minden takarítási feladatnak megvan határozva a pontos sorrendje és nem véletlenül. A hotelszobák takarításánál például az is megvan szabva, hogy a takarítás ideje alatt, főként a porszívózás alatt tartsuk nyitva az ablakokat. Ezt annak érdekében kell tennünk, hogy az esetlegesen felvert por kifelé szálljon.

A legjobb ha nedves törlőkendővel végezzük a portörlést. A száraz portörlő gyakran kevésbé gyűjti össze a szennyeződést, vagy kevesebb mennyiséget tud magában tartani, anélkül, hogy ne jutnak vissza a levegőbe. Tehát a jobb ha nedves portörléssel kezdünk és majd utána porszívózunk. Ez igaz az otthon, de akár a porosabb műhelyekben végzett takarítás esetén is, vagy ha gyorsan kell végeznünk a takarítással. 

Alapszabály az is, hogy ugyanazzal a törlőronggyal nem ajánlott körbe takarítani a lakást. Így ugyanis sajnos a feltörölt piszokkal együtt a ruhába gyűjtött baktériumokat is átvisszük az egyik felületről a másikra.

Azt se feledjük, hogy csakis kitisztított készülékkel érdemes nekilátni a porszívózásnak. Így ugyanis megmarad a porszívó ereje, kapacitása. És a készülék nem kifelé fújja a port, hanem a rendeltetésének megfelelően szívja azt. Nem mellesleg abban a porszívóban, ami nincs kitisztítva, baktériumok telepedhetnek meg, amik akár a takarítás közben távozhatnak. Vagy a szőnyegbe is bejuthatnak. A porszívózás előtt mindenképpen kezdjük a porzsák kiürítésével.

Milyen gyakran kell porszívózni?

Hétvégente azért érdemes sort keríteni a felületi takarításra és a porszívózásra, rgy kiadósabb portalanításra pedig 1-2 havonta szánjunk időt. Ilyenkor a fal porszívózás is fontos. A pókhálók eltávolítása és a porózus falfelület teljes portalanítása.

(Képünk illusztráció / Pexels)