A helyes takarítási alapelve: ezeket a felületeket tilos vízzel tisztítani

Takarítás során előfordulhat, hogy jót akarunk, mégis kárt okozunk, mert nem a megfelelő módszert alkalmazzuk.

2024. március 13., 13:00

Szerző:

Takarítás előtt nem árt átgondolni, hogy milyen felületet kell megtisztítanunk és milyen eszközökre, vegyszerekre van szükségünk a munkához. Vagy épp ellenkezőleg, melyek azok a tisztítószerek, amelyek kárt tehetnek a bőr, selyem, márvány vagy fa felületekben. Sokan nem tudják, de bizonyos anyagokat nem szabad vízzel tisztítani. A hétvégi vagy a tavaszi nagytakarításhoz adunk most tippeket.

Vannak, akik szerint az esős hétvégéket erre találták ki, hogy elvégezzük a kötelező házimunkát. A takarítási ütemterv elkészítése során azonban gyakran felmerül a kérdés, hogyan kell megfelelően megtisztítani egyes bútorokat. Aki azt hiszi, elég egy kis víz és egy rongy, az sajnos nagyon téved. A nedvesség rövid idő alatt hatalmas károkat okozhat bizonyos tárgyakban – írta meg a schweizer-illustrierte.ch

A márványt tilos vízzel tisztítani.

Akár márványból készült asztalról, akár konyhapultról van szó, a márvány porozitása miatt ez az értékes kő nagyon érzékeny a nedvességre. Ha mégis vizet használnánk a tisztításhoz, mindig azonnal le kell törölni a vízcseppeket egy száraz ruhával. Ez megakadályozza a vízkő képződését a résekben. Foltok esetén speciális tisztítószert érdemes bevetni a márványon. 

A fafelületek, különösen, ha nincsenek kezelve, jól felszívják a vizet, és ennek következtében megduzzadnak. Az ilyen típusú bútorok tisztításakor ezért csak enyhén nedves ruhát használhatunk, majd egy ronggyal szárazra kell törölni a fa felületet is.

Sok háztartásban kedveltek a puha bársonyból készült kanapék, párnák, takarók. Akinek ilyen van otthon, jól tudja, hogy milyen érzékeny lehet ez az anyag. A legkisebb vízcseppek is gyorsan csúnya foltokat képezhetnek. A foltokat ezért szárazon, puha kefével kell eltávolítani a bársonyról, a makacs foltok ellen kíméletes kárpittisztítóval vehetjük fel a harcot. A bársonykanapé tisztításánál alapszabály, hogy soha ne csak a foltot tisztítsuk, hanem a bútor egészét. Így elkerülhető, hogy a szennyeződés fakó foltot hagyjon maga után.

Az egyik legérzékenyebb anyag a selyem, sokan nem is választanak selyemből készült lakásdekorációs terméket, pedig gyönyörűen mutat függönyként, asztali futóként, amellett, hogy ruházatként is viselhetjük.

Ahogy a bársony, úgy a selyem is rendkívül kényes, csakis ez erre a célra készített tisztítószerrel javasolt tisztítani. 

Ha takarításról van szó, a bőrt sem hagyhatjuk ki a sorból. Mindegy, hogy fotel, kanapé, táska, cipő vagy kabát, alapvető, hogy bőrt sosem tisztítunk vízzel, mert károsítja azt. A víz könnyen lerakódik az anyagon, ami elszíneződéshez és foltokhoz vezethet. Ezért mindig az adott bőrtípushoz kell igazítani tisztítószert, amit akár saját magunk is elkészíthetünk. Segítségül puha kefét vagy száraz ruhát ajánlunk.

(Kiemelt kép: cottonbro studio / Pexels)

08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.