Nem a hideg okozza a felfázást

Hányszor hallottuk gyerekkorunkban, hogy ne ülj a hideg kőre, mert felfázol! A köznyevben felfázásnak hívják a heveny húgyhólyaggyulladást (cystitis acuta), mely a vizelésnél jelentkező kellemetlenségei, jellegzetes tünetei alapján könnyen felismerhető. A betegség kialakulásának azonban semmi köze sincs a hideghez.

 

2024. március 22., 15:29

Szerző:

A heveny, nem komplikált húgyhólyaggyulladás, amit a köznyelvben felfázásnak nevezünk, szinte kizárólag nőkben fordul elő. Ezekben az esetekben a megbetegedés nem társul az alsó húgyutak kóros anatómiai vagy élettani rendellenességével – írja a Házipatika.

A felfázás szinte csak a nőket érinti

A betegség leggyakrabban a végbél körüli kórokozók gátra, majd a külső húgycsőnyílásba kerülésével, onnan felszállva a húgycsőbe és húgyhólyagba jutásával alakul ki. Nőknél a rövid húgycső fokozza a gyulladás kialakulásának veszélyét. A betegség kialakulásának legnagyobb valószínűsége nemi érintkezés során van, amikor a hüvely normálisan savas vegyhatásának megváltozása táptalaja lesz a kórokozók hüvelyben és húgycsőben való elszaporodásának.

A férfiak esetében a hosszú húgycső és a prosztata által kiválasztott baktériumellenes hatású váladék védelmet jelenthet.

A húgyhólyaggyulladást az esetek döntő többségében jól meghatározó kórokozók okozzák (leggyakrabban Gram pozitív aerob mikroorganizmusok és coliform kórokozók).

A felfázás tünetei

A heveny hólyaggyulladás tünetei leginkább a vizeléshez kapcsolódnak. Ez lehet hirtelen kezdődő, irritatív vizelési inger, például gyakori, sürgető vagy parancsoló vizelési inger, nehéz vizelés, a vizeléskor felléphet égő, csípő érzés, alsó háti és/vagy alhasi fájdalom, előfordul, hogy a vizelet zavarossá, a szaga bűzössé válik, és súlyosabb esetben vérvizelés alakul ki.

A nem komplikált gyulladásra vesetáji fájdalom vagy láz felnőtt korban nem jellemző.

Amennyiben a fenti panaszok egyike vagy több együttesen jelentkezik, akkor javasolt urológus felkeresése. A nőbetegek sokszor a jellegzetes vizelési panaszok, vagyis húgyúti eltérés esetében is nőgyógyászt keresnek fel urológus helyett. Ennek olyan esetekben lehet előnytelen következménye, amikor nem egyszeri, hanem visszatérő alsó húgyúti gyulladás alakul ki.

Több beteség is állhat a tünetek hátterében

Néhány betegség hasonló tünetekkel jár. Ilyenek például a heveny vulvovaginitis (hüvely és szeméremtest gyulladás), a húgycsőgyulladás, a húgyhólyag kő, a heveny petefészek gyulladás. Az alhasi fájdalmat heveny féregnyúlvány gyulladás és uréter (húgyvezeték) kő is okozhatja. Abban az esetben, amikor az uréterkő a húgyhólyagba való átmenetébe ér, akkor az irritatív panaszok a gyulladáséval teljes mértékben megegyeznek. Az elkülönítést nehezíti a véres vizelet, mely a húgyúti kövességre jellemző. Alsó húgyúti daganatok visszatérő gyulladást és véres vizeletet tarthatnak fenn, melynek kizárására hólyagtükrözés szükséges.

A heveny húgyhólyag-gyulladás oka nemegyszer a gyakran váltott partnerrel folytatott nemi érintkezés. Sokszor nagyon makacs, nehezen gyógyítható gyulladást okoz az anális közösülés (férfiaknál is). A betegséget kiválthatják a húgyúti idegentestek, kövek, az eszközös urológiai vizsgálatok, és rizikótényezők között szerepel a terhesség, a cukorbetegség és az immunbetegség.

A felfázás kezelése

A terápiás cél a kórokozó teljes kiirtása, a panaszok mielőbbi megszüntetése és kiújulásuk megelőzése. Ennek olyan antibiotikum felelhet meg, mely a vizeletben, nagy koncentrációban választódik ki. A gyógyszert általánosságban legalább 3 napig kell szedni, de van egyszeri alkalommal elégséges antibiotikum is. Lehetőség szerint érdemes a vizelettenyésztést elvégezni, mert amennyiben a gyógyszer ellenére sem szűnnek meg a panaszok, akkor az antibiotikum váltása válik szükségessé. Ilyenkor tenyésztés nélkül a következő gyógyszert is csak a korábbi tapasztalatok alapján adhatják. Az akut gyulladás gondos és alapos kezelése, az esetleges anatómiai és élettani eltérések kizárása feltétlenül szükséges további gyulladások megelőzésére, valamint a betegség idültté válásának megelőzésére.

Tekintettel arra, hogy a gyulladás – ahogy említettük – a nemi érintkezés során alakul ki leggyakrabban, rendkívül fontos azt követően a zuhanyozás mellett a vizelet kiürítése. Ezúton a normálisan steril vizelet mintegy átmossa a húgycsövet, és ezáltal megnehezíti a kórokozók feljutását.

Házi praktikák

A magas folyadékbevitel felhígítja a vizeletet, ami rontja a kórokozó baktériumok szaporodásának esélyét. A sok víz emellett átmossa a vesét és a húgyutakat, megtisztítja őket a gyulladást okozó baktériumoktól és lerakódásoktól. Legalább napi 2-2,5 liter folyadékot kell bevinni – de ha meleg, párás az időjárás, vagy sok mozgást végzünk, akkor ennél több folyadékra is szükség van – írja a netamin.hu.

Bizonyos gyógyfűből készült teák is hatásosak felfázás esetén. A cickafarkfűből, mezei zsurlóból és csalánból készült tea vizelethajtó hatása miatt fontos ebben az időszakban, elősegíti a baktériumok távozását a szervezetből, illetve megnehezíti a baktériumok megtelepedését.

A medveszőlő és aranyvessző készítmények is eredményesen alkalmazhatóak a húgyuti panaszokra, mint ahogy a lestyán gyulladáscsökkentő hatását is érdemes kihasználni.

A probiotikus élelmiszerekben vagy kiegészítőkben található hasznos baktériumok erősítik az immunrendszert, segítik a tápanyagok felszívódását és az emésztés egészséges működését. Emellett megakadályozzák azoknak a bélbaktériumoknak az elszaporodását, amelyek a hüvelyben és a húgyutakban lévő organizmusokkal együtt problémákat okozhatnak. Elég akár napi 1 pohár joghurtot megenni a pozitív hatás elérése érdekében!

Felfázás esetén sokat segíthet a C-vitaminban gazdag ételek és italok fogyasztása. A magas dózisú C-vitamin (napi 1000 mg körül) savas kémhatásúvá teszi a vizeletet, ami meggátolja a baktériumok szaporodását, és antioxidáns hatásával erősíti az immunrendszert. Ha antibiotikum kúrával van kezelve a felfázás, érdemes a C-vitamin kúra előtt egyeztetni a kezelőorvossal, mert néhány antibiotikum hatástalan, ha a vizelet savas kémhatású.

A legújabb kutatások szerint a fokhagyma hatásos fegyver lehet az antibiotikum-rezisztens baktériumok ellen. Az eredmények alapján a vizeletben talált baktériumok 56 százaléka nem reagált az antibiotikumos kezelésre, a fokhagyma-kivonat azonban ezeknek több mint 80 százalékát képes volt elpusztítani. Ha nem kedveli a fokhagyma ízét vagy erős illatát, akkor a legjobb megoldás kapszula formájában bevinni.

A tőzegáfonya hatásosságát a húgyúti fertőzések kezelésében már többször is bizonyították. Egy 2015-ös olasz kutatás szerint akár 73 százalékkal képes csökkenteni a betegség előfordulását a krónikus hólyaghurutban szenvedők esetében. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a tőzegáfonyában található antioxidáns vegyületek, az ún. proantocianidinek segítenek megakadályozni, hogy az E-coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez.

Enyhe felfázásra a medveszőlő is tökéletes választás lehet, ugyanis nemcsak az E-coli baktérium ellen hasznos, hanem gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatással is rendelkezik, így gátolja a baktériumok megtapadását. A medveszőlő leveléből kinyert hidrokinon-származékokék antibakteriális hatásúak, és nagy előnye az antibiotikumokkal szemben, hogy nem alakul ki vele szemben rezisztencia. A gyógynövényt már az Európai Gyógyszerügynökség is elismerte hagyományos növényi gyógyszerként.

A medveszőlő hatóanyaga azonban csak lúgos közegben fejti ki hatását, ezért a kúra során érdemes kerülni a savasító ételek – főleg a húsfélék – fogyasztását. A vizelet lúgosítása érdekében fogyasszunk szódabikarbónát, hüvelyeseket, sok zöldséget és gyümölcsöt.

A medveszőlőből főzhetünk teát, de fanyar és kesernyés íze miatt sokan inkább tabletta formájában fogyasztják.

Hólyaggyulladás ellen népszerű gyógynövény az aranyvessző is, ami aranyvesszőfű és aranyos ruta néven is közismert. Kiváló gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és vízhajtó hatású, ezért segít a kórokozók elpusztításában és a húgyutak átmosásában is.

Az aranyvessző nemcsak felfázás ellen kiváló, de vesekő és vesehomok esetén is érdemes használni, mert vízhajtó hatása mellett a görcsös panaszokat is enyhíti. Fogyaszthatjuk teaként, de növényi kapszula formájában is kapható. A felfázás okozta hasi fájdalmat aranyvessző aromavízzel csillapíthatjuk, langyos vízbe téve, borogatásként használva gyors enyhülést hozhat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.