A húgyhólyagrák alattomos, sokáig lappang és ez az első tünete

A húgyhólyagrák a negyedik a leggyakoribb ráktípus a férfiak körében, az első tünete kisebb betegségre is utalhat, ezért sokan nem veszik komolyan.

2024. február 26., 19:45

Szerző:

A húgyhólyagrák gyakran hosszú ideig nem okoz panaszt, képes sokáig észrevétlen maradni, eleinte nincs semmilyen tünete. Azonban a véres vizelet egy olyan jel, amire mindenképpen oda kell figyelni. Nagyon fontos, hogy aki ilyet tapasztal, akár csak egyetlen egyszer is, kerülje az öndiagnózist és az interneten való nyomozást, haladéktalanul keresse fel a háziorvosát vagy az urológiai szakrendelést.  A Nemzeti Rákregiszter 2019-es és a GLOBOCAN 2020-as adatai szerint Magyarországon évente több mint 3000 embernél diagnosztizálnak hólyagdaganatot, ezek kisebb része jóindulatú, nagyobbrészt azonban rosszindulatú elváltozások – olvasható az Egészség Kalauz szakportálon.

A hólyagdaganat Magyarországon előkelő helyen szerepel a rákos megbetegedések rangsorában, a férfiak körében ez a 4. leggyakoribb rákbetegség. Az esetek többségében 60 évesnél idősebbeknél diagnosztizálják, de fiatalabb korosztályokban is előfordulhat.

„A világon minden évben több mint félmillióan betegszenek meg hólyagrákban, és több mint 200 ezren belehalnak a betegségbe. Ennek a daganattípusnak tehát igen magas a halálozási aránya, aminek az az egyik fő oka, hogy sokszor csak kései stádiumban diagnosztizálják, mert sokáig nem okoz panaszt, nincsenek tünetei5, illetve, ha mégis, akkor azt az érintettek sajnos nem veszik komolyan” – mondja prof. dr. Nyirády Péter, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója.

A húgyhólyagrák első tünete a véres vizelet 

A betegség korai felismerése kulcsfontosságú a gyógyulási esélyek szempontjából. Kevesen tudják, de vérvizelésről (hematúria) nemcsak akkor beszélünk, ha friss vér, vérfoszlány látható a vizeletben. A vizelet színe a hozzá keveredő vér mennyiségétől függően lehet rózsaszín, vörös vagy rozsdabarna is. 

A hólyagrákra utaló egyéb tünetek:

  • a fájdalmas vizelés
  • a hirtelen fellépő vizelési inger
  • égő érzés vizeléskor

Hasonló tüneteket okozhatnak azonban a hólyagot érintő egyéb kóros elváltozások is, például a húgyúti fertőzések, ezért  a tünetek egyike sem tekinthető a hólyagrák biztos jelének, ezt csak szakember állapíthatja meg.

A dohányzás a betegség egyik fő okozója

Orvosok egyöntetű véleménye szerint a húgyhólyagrák elsőrendű kockázati tényezője a dohányzás. „Az ma már mindenki előtt ismert, hogy a dohányzás tüdőrákot okozhat, de az nem, hogy egy dohányosnak háromszor-négyszer nagyobb az esélye a hólyagrákra, mint annak, aki nem cigarettázik” – mondta Nyirády professzor.

Emellett a különféle rákkeltő anyagok is növelhetik a hólyagrák kialakulásának esélyét, így bizonyos iparágakban (gumi-, bőr vagy vegyipar) foglalkoztatottak körében magasabb lehet a hólyagrák kialakulásának kockázata. Továbbá növelheti még a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát a hosszan tartó vagy ismétlődő húgyúti fertőzés és a húgyhólyag hosszan fennálló kövessége is.

(Kiemelt kép: Tim Mossholder/ Pexels)