Így lesz hatékony és gyors a tavaszi nagytakarítás!

Lehet a tavaszi nagytakarítás gyors és egyszerű. A makacs foltokhoz használjon férfit!

2024. március 14., 21:06

Szerző:

Hamarosan jönnek a locsolók és egy gondos háziasszony már a tavaszi nagytakarítás körüli teendőkön gondolkodik. Íme néhány tipp, hogy az ünnepre már csak a finom ételek készítése legyen a feladat.

Így lesz a tavaszi nagytakarítás gyors és egyszerű!

A tavaszi nagytakarítás hosszadalmas feladatnak tűnik, de ha gondosan megtervezi, akkor rövid időn belül látványos, és gyors eredményt érhet el! A takarítás nem kizárólag a nők dolga. Egy jól működő családban megoszlanak a feladatok és jó móka is, hiszen szelektálás közben eszünkbe jut egy csomó emlék és közös élmény, és élvezhetjük kedvenc zenéinket is miközben takarítunk. 

Először is készítsen listát a teendőkről. Menjen végig a lakásban szobáról szobára, és gondolja át, hogy mit hogyan fog csinálni. A szelektálással kezdje a tavaszi rendrakást. A téli ruhákat már elrakhatjuk, szelektáljuk ki például a gyerek kinőtt ruháit. Kérjük meg a gyerekeket, hogy szelektálják ki ők is megunt játékaikat. Ez arra is lehetőség, hogy jót tegyünk. Gyűjtsük össze amire már nincs szükségünk és vigyük el azoknak, akik rászorulnak. Lukas, foltos dolgokat vagy használt fehérneműt ne adjunk senkinek, azt könyörtelenül dobjuk ki. A kamrában és a konyhában is ezzel kezdjük, szelektáljunk. Dobjunk ki mindent, ami lejárt. Amire nincs szükségünk de még ehető, ajándékozzuk el. 

A makacs foltokhoz használjon férfit!

Ha minden kikerült a lakásból, amitől megakart szabadulni, jöhet a magaslat. Mindig a legbelső szobával kezdjük a takarítást, és úgy haladjunk kifelé. Távolítsuk el a pókhálókat, szedjük le a függönyt és pucoljuk meg az ablakokat. A erősebb nem máris képviseltetheti magát: csövek lemosása, ablakkeretek, szekrények teteje,a fenti tárolók kipakolása és szelektálása pont nekik való feladat. Még mindig csak portalanítunk, tehát kérjük az embert, hogy húzza el a szekrényeket, hogy az mögött is ki tudjunk takarítani. Mossuk le az ajtókat is. Ha nem akarunk egy vagyont költeni tisztítószerekre, használjunk mosószódát és ecetet. Környezetbarát, fertőtlenítő hatású és olcsó. Az ablakok garantáltan csíkmentesen ragyogni fognak, és a bogarak sem kedvelik az ecet szagát. 

Az ablaktisztítással egy időben érdemes a függönyöket is kimosni, és az egyéb lakástextíliákat is. Ágyneműk, ágytakarók, díszpárnák, terítők. A kanapét is töröljük át, szedjük a ki foltokat. Tökéletesen meg felel ez esetben is a mosószóda és az ecet. Ha van rá lehetőség, a kimosott textileket hagyja a napsütésben megszáradni. A szőnyegporolásról és pucolásról se feledkezzünk meg, már nem fagy, megszárad a szabad levegőn. Mindenhol alaposan porszívózzon ki. Ágy alatt, kanapé alatt, szekrények alatt is. 

A konyha mindig a legtöbb időt igénylő feladat. A szelektálás után, mindent pakoljunk ki, mossuk ki belül a konyhaszekrényt és csak utána pakoljunk vissza. Aztán kívül is mossuk tisztára. A hűtőt is húzzuk ki, minden oldalát mossuk le alaposan kívül-belül is. Szabaduljunk meg a zsíros odaégett foltoktól a tűzhelyen. Nézzük meg a mosogató szifonját milyen állapotban van. Mindent töröljünk szárazra, főleg a mosogatót. Töröljük át az asztal lábait és székek támláját is. Jöhet a fürdőszoba!  Szabaduljon meg a vízköves csapoktól és kádtól, mossuk le csempét is. Ne feledkezzünk meg benti növényeinkről sem és kedvenc háziállataink fekhelyének tisztításáról sem. 

Ha minden helyiség tiszta akkor alaposan porszívózzunk fel újra és mossunk fel. A takarítási eszközök elmosását se felejtse el. A porszívó csöveket is ki lehet nyugodtan mosni. És végezetül, mikor már azt hinné kész van a tavaszi nagytakarítással, van egy rossz hírem. 

Ezt minden háziasszony elfejti!

Kár lenne szégyenkezni a kosz miatt, ilyenkor ugyanis a redőnyöket is illik megpucolni. A redőny lamelláit lehetőleg vegyszer nélkül, vagy sima ecetes vízzel egyszerűen töröljük át. Nagyon fontos, hogy a műanyag redőnynél elmozdulhat a lamella, ezért azokat függőlegesen takarítsuk. A lefutókat, vagyis a két oldalon lévő sínpárt is le lehet letakarítani.  A makacs foltokra és a létrázásra még mindig ott vannak a férfiak, és ha takarítás közben derül ki ,hogy elszakadt a gurtni, akkor bizony szerelőt kell hívni. Azonnal! Kopogtat a húsvét!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

2024. június 14., 12:57

Hamarosan beköszönt a kánikula hazánkban. Azok, akik kertközelben élnek, vagy akár csak a balkonládáikban nevelik a növényeiket, tudják, hogy a nagy melegben elővigyázatosabban kell öntözni. Egyáltalán nem mindegy az időpont és mennyiség sem.