3+1 élelmiszer, ami garantáltan növeli a daganat kialakulásának kockázatát a gyerekeknél
A feldolgozott élelmiszerek, valamint a vöröshús mértéktelen fogyasztása komoly veszélyt jelent a gyerekek egészségére, akár a daganat kialakulását is elősegítheti.
A feldolgozott élelmiszerek és a vörös húsok fogyasztása gyerekekre is komoly veszélyt jelenthetnek – figyelmeztetnek szakértők a femina.hu cikkében, hozzátéve, hogy bár a kicsik szívesen esznek nem kimondottan egészséges ételeket, a szülők feladata, hogy ezekből minél kevesebb kerüljön a tányérra. Egyes élelmiszerek ugyanis kimondottan karcinogénnek számítanak, míg mások növelhetik az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, amelyek összefüggésben állnak például az emésztőrendszeri daganatok kialakulásával.
Ezek az ételek járulhatnak hozzá a daganat kialakulásához
A cikkben említett ételek között szerepelnek a feldolgozott húsok, azaz a virsli, szalámi, kolbász és szalonna, amelyek fogyasztása növelheti a vastagbélrák kockázatát. A szakértők javasolják, hogy a vöröshúsok fogyasztását heti három alkalomra korlátozzuk, és helyette inkább halat vagy szárnyast válasszunk.
De ugyanúgy problémás a krémsajt fogyasztása is, amik bár elsőre egy ártalmatlan kenyérre kenhető csemegének tűnnek, ám kimondottan egészségtelenek, alapvetően feldolgozott élelmiszernek számítanak. Az összetevőik listáján ráadásul hemzsegnek a tartósítószerek, habzásgátlók és az ömlesztősó.
Mint ahogyan az előrecsomagolt, szénhidrátban és tartósítószerben gazdag édességek, cukorkák is kerülendők. Ezek ugyanis mind a gyerekkori elhízás, mind pedig a későbbi rákos megbetegedések szempontjából veszélyes ételeknek számítanak.
Végül száműzni érdemes a kamrák polcairól a feldolgozott, olajban és sóban gazdag élelmiszereket, azaz a chipset, melyet sok gyerek örömmel fogyaszt, hiszen sós és ropogós. Egészségesebb alternatívája a kölesgolyó vagy a házilag (nem mikróban) pattogtatott kukorica vagy az olajos magvak.
Ezen felül a femina.hu külön kiemeli, hogy a gyerekek étrendjében minél több rostban gazdag friss zöldség és gyümölcs szerepeljen, valamint teljes kiőrlésű gabonák, hogy csökkentsük a rákkeltő hatású anyagok bevitelét.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Pavel Danilyuk / Pexels)