Bajban a Lidl – Szalmonellát találtak az akciós német darált húsban

Élelmiszer-biztonsági eljárás indult a Lidl ellen az akciós német import darált hús miatt, miután szalmonella jelenlétét mutatták ki nyár végén forgalomba került termékeknél. Az áru már nincs a boltokban, így visszahívni sem lehet.

2023. szeptember 14., 18:14

Szerző:

Élelmiszer-biztonsági előírások megsértésének gyanúja miatt indított eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Lidl Magyarország Bt. ellen, miután szalmonella jelenlétét mutatták ki egy németországi üzemben előállított, előre csomagolt sertés darált hús termékben – írja a hvg.hu.

A lap azután kereste meg a hatóságokat, hogy az EU élelmiszer-biztonsági riasztási rendszerébe (RASFF) szerdán két magyarországi érintettségű hústermék is felkerült: német darált sertéshús és ukrán csirke. A németországi termékek azután akadtak fenn a rostán, hogy mikrobiológiai vizsgálat céljából mintát vettek az áruházláncokban kapható, friss sertés darált hús termékekből – írták, és jelezték, ők tettek bejelentést az RASFF-be is, és várják a német hatóság vizsgálatát.

A kérdéses termékek azonban feltehetően már nincsenek a boltokban, mivel – mint írták – szeptember 2-án lejárt a fogyaszthatósági idejük, ennélfogva „a termékekre vonatkozó hatósági intézkedés nem lehetséges”, vagyis már nem lehet visszahívni. Mindeközben – bár ezt nem ők tették hozzá, de logikusnak tűnik – valószínűleg számos háztartásba került belőlük. Aggodalomra azonban nincs ok: A kifogásolt termék jellegénél fogva a fogyasztói kockázat nem jelentős, mert a szalmonella az alapos hőkezelés során elpusztul, így egészségkárosodást nem okoz – írták.

A Lidlt a hetekben több helyről is kritika érte, amiért német importtal, egyben közeli lejáratú termékekkel töri le az árakat. A rivális Aldi közben olyan akciót hirdetett meg, amely során kiemelte, hogy csak magyar sertéshúst árulnak. 

Mindeközben 2022 tavaszától jelentős növekedés indult el a vágósertések árában, amely a mai napig tart: az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a vágósertés termelői ára 900 forint körüli szinten mozog, ami a duplája a háború előtti szintnek, de a 2022 februárjától egészen most augusztusig árstopos sertéscombot is már 1700 forintért tudják beszerezni a kiskereskedők szemben a tavaly februári, 900 forint körüli árral.

(Kiemelt képünk: A Lidl élelmiszer-kereskedelmi hálózat áruháza a fővárosban, a Ferenciek terén. Az európai hálózattal rendelkező kereskedelmi üzletlánc első boltjait Németországban nyitotta az 1930-as években. Magyarországon 2004-ben kezdett el terjeszkedni. MTVA/Bizományosi: Róka László)