Ha ön is így tárolja a hűtőben az élelmiszereket, máris veszélyben az egészsége
Komoly élelmiszerbiztonsági kockázata van annak, ha nem a megfelelő módon használja a hűtőt.
A hűtő helytelen használata komoly élelmiszerbiztonsági kockázatokat rejthet. Dr. Daniel Atkinson klinikai vezető szerint minden élelmiszer okozhat ételmérgezést, ha túl sokáig marad szobahőmérsékleten, lejárt a szavatossága, vagy nem megfelelően melegítjük újra – hívja fel a figyelmet a Pénzcentrum. Különösen veszélyeztetettek a magas fehérjetartalmú ételek, mint a hús, hal, tejtermékek és tojás, valamint a friss zöldségek, előre csomagolt saláták, csírák és a főtt rizs. A gombákat és zöldségeket alaposan meg kell mosni, a főtt rizst pedig 24 órán belül el kell fogyasztani.
Pórul járhat, aki nem állítja megfelelő hőmérsékletre a hűtőt
A Huffpost szerint gyakori tévhit, hogy érzékszerveinkkel mindig felismerhetjük a romlott ételeket. Sok veszélyes baktérium, mint a szalmonella vagy a listeria, nem változtatja meg az étel szagát, ízét vagy kinézetét.
A hűtés lassítja, de nem állítja meg teljesen a baktériumok szaporodását.
A biztonságos tárolás érdekében a hűtő hőmérsékletét 2-4 Celsius-fok között kell tartani, azonban sok háztartási hűtő ennél melegebb, átlagosan 7 Celsius-fokos.
Az ételeket lefedve kell tárolni, mivel a hűtő levegőjében keringő spórák könnyen átterjedhetnek más élelmiszerekre.
A biztonság növelése érdekében érdemes felcímkézni az ételeket a tárolás dátumával. Ha kétségeink vannak egy étel fogyaszthatóságával kapcsolatban, inkább dobjuk ki, mivel az egészségünk fontosabb, mint az élelmiszerpazarlás elkerülése. Az élelmiszer-visszahívásokat is komolyan kell venni, és az érintett termékeket azonnal el kell távolítani otthonunkból.
A hűtőszekrény rendszeres tisztítása és karbantartása szintén elengedhetetlen a biztonságos élelmiszertárolás érdekében. A polcokat és fiókokat rendszeresen mossuk ki meleg, szappanos vízzel, és töröljük szárazra. Kerüljük a hűtő túlzsúfolását, hogy a hideg levegő szabadon áramolhasson, biztosítva az egyenletes hőmérsékletet minden élelmiszer számára. A hűtő ajtaját csak a szükséges ideig tartsuk nyitva, hogy minimalizáljuk a hőmérséklet-ingadozást.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)