Itt a válasz: ezért legyen mindig egy csésze só a hűtőben

Egy csésze só a hűtőben? Kicsit furcsán hangzik, de valójában ez egy zseniális konyhai trükk. 

2025. január 3., 11:12

Szerző:

Elsőre szokatlannak tűnhet, pedig t tenni a hűtőbe okos megoldás lehet. A jól bevált trükkel ugyanis hosszabb ideig frissen lehet tartani az ételeket. Máris mutatjuk, hogyan is működik pontosan a sokak által annyira kedvelt sóhack. Annyit elárulunk: pofonegyszerű az egész! 

A só megköti a nedvességet 

A figyelemre méltó nedvességfelvevő képességgel rendelkezik, ez a tulajdonság pedig különösen hasznos, ha a sok zöldséget vagy egyéb, más kényes ételt tart a hűtőben. A hideg hőmérséklet ellenére ugyanis nedvesség halmozódhat fel a frigóban, ennek hatására pedig a zöldségek gyorsabban pépessé válhatnak és elveszíthetik ropogósságukat. Ha azonban betesz egy csésze sót a hűtőbe, akkor mindezt elkerülheti, mivel a sóban található részecskék lehetővé teszik a vízmegkötését. 

Száraz környezet 

Mindez azt jelenti, a só megakadályozza, hogy a hűtőben található zöldségek, egyéb ételek nedvességet szívjanak fel a levegőből. A só tehát száraz környezet teremt, az ételek pedig hosszabb ideig képesek lesznek megőrizni a frissességüket. 

Egyszerű trükk 

Ha ön szeretné kipróbálni ezt a sótrükköt, akkor semmi mást nem kell tennie, mint öntsön egy kisebb tálba vagy csészébe sót, majd helyezze azoknak az ételeknek a közelébe, amiket szeretne tovább frissen tartani. Fontos, hogy a sót nem lehet a végtelenségig a hűtőben tárolni, ugyanis amikor telítődik nedvességgel, akkor elveszti a már említett előnyeit. Szóval a sót nagyjából háromhetente javasolt cserélni a hűtőben, legalábbis a legjobb eredmény elérése érdekében ez lenne az ideális. 

Fehér aranynak nevezték 

A só egyébként már évszázadok óta nagyon értékesnek számít. A középkorban például fehér aranynak nevezték. Abban az időben, amikor a hűtőszekrények még ismeretlenek voltak, a sót hatalmas szerepet játszott az élelmiszerek tartósításában is. Különösen a húst és a halat tartósították sóval, mert az eltávolította a vizet ezekből az ételekből, így megakadályozta a baktériumok és penészgombák elszaporodását. 

(Forrás: wmn.de, Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Shutterstock)