Ez a 8 étel magas vérnyomást okoz

Ha lekerüljük ezeket, akkor nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy kordában tartsuk a vérnyomásunkat.

2024. augusztus 20., 09:32

Szerző:

A kánikulában fontos figyelni a vérnyomásunkra, akkor is, ha nem magas. De nemcsak az életmódunkkal, hanem arra is figyelnünk kell, hogy mit eszünk. A szakemberek szerint a kiegyensúlyozott étrend segíthet abban, hogy normális értékek között maradjon a vérnyomásunk.

Összegyűjtöttünk néhányat azok közül az élelmiszerek közök, melyeket jobb – nemcsak a kánikulában – elkerülni.

Sós ételek

A magas nátrium-, vagyis sófogyasztás megemelheti a vérnyomást. Vannak, akik úgy esznek túl sok sót, hogy észre sem veszik. Érdemes tehát figyelni a feldolgozott élelmiszerekre és a gyorsételekre. A magas nátriumtartalmú élelmiszerek közé tartozik a hamburger, a pizza, a szendvics, a felvágottak és a pácolt húsok, a konzervek, a snackek és a chipsek.

Vörös hús

A vörös hús megemelheti a vérnyomást. Ide tartozik a marha, bárány, sertés, borjú, a vadak és a kecske húsa. A vörös hús emésztése során ráadásául olyan anyagok szabadulhatnak fel a szervezetben, amelyek még jobban megemelik a vérnyomást.

Cukros ételek és italok

A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek amellett, hogy hizlalnak, hozzájárulhatnak a magas vérnyomás kialakulásához. A kutatások igazolták már, hogy a fruktózfogyasztás a magas vérnyomás egyik fő oka. Érdemes tehát kerülni a kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek, a desszertek, a kekszek, a granolaszeletek és egyéb gabonaszeletek, valamint a mogyoróvaj fogyasztását. A vérnyomást a túl sok cukrot tartalmazó ital fogyasztása is megemelheti. Ráadásul sok cukros ital koffeint is tartalmaz, ami még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Ezeket tehát jobb mellőzni.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás megemelheti a vérnyomást és szívbetegséget is okozhat. Ezenkívül az alkohol üres kalóriát tartalmaz, ami hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz.

Telített zsírok

Azoknak, akik szeretnék csökkenteni a vérnyomásukat vagy a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, korlátozniuk kell a telített zsírok bevitelét. A telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak

  • a desszertek,
  • a csokoládé,
  • a karamell,
  • a sütemények,
  • a pudingok;
  • a feldolgozott húsok, például a kolbász, a hamburger, a szalonna; 
  • a zsiradékok közül a vaj, a disznózsír, a margarin, a libazsír, a kókuszolaj, a pálmaolaj, a napraforgóolaj;
  • a teljes zsírtartalmú tejtermékek, például a tejszín, a tej, a joghurt és a sajtok.

Koffein

A koffeinben gazdag italok túlzott fogyasztása szintén növelheti a vérnyomást. Igaz ez már abban az esetben is, ha napi két vagy több csésze koffeintartalmú kávét is megiszunk. 

Feldolgozott és előre csomagolt élelmiszerek

Az előre csomagolt élelmiszerek, egészségesek is lehetnek, mint például a zöldség- és húsalapú ételek, a szószok és az öntetek, de az ízük nagy részét a magas só-, cukor- és zsírtartalomnak köszönhetik, ezáltal növelik a vérnyomást, így jobb ha nem esszük, nem használjuk ezeket.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)