Gyomorpanaszok és magas vérnyomás ellen is hatékony ez a zöldség

Bár manapság kissé háttérbe szorult, de létezik egy zöldség, amiből mindenkinek érdemes lenne többet fogyasztania.

2024. július 11., 12:56

Szerző:

Bár nem ez a legnépszerűbb zöldség, de a sóska annyira sok, az egészségre nézve hasznos tulajdonsággal rendelkezik, hogy ebből mindenkinek érdemes lenne többet fogyasztania – hívta fel a figyelmet a Dívány.hu.

Kétségtelen, hogy az ízét tekintve megoszlanak a vélemények, már csak azért is, mert gyerekként a spenóttal együtt sokknál tiltólistára kerül, és később, már felnőttként kevesen jutnak el odáig, hogy valóban megkóstolják ezeket az egyébként rendkívül egészséges növényeket.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, és nagy előnye, hogy évelő növény, amely a veteményeskertben is jól érzi magát. Minden része fogyasztható, számos ízletes étel alapanyaga lehet, sőt akár gyógyászati célokra is fel lehet használni a növény bizonyos részeit.

A sóska nagyobb figyelmet érdemelne

Manapság egyre több egzotikus zöldség és gyümölcs elérhető, amelyek sokféle vitamint és árványi anyagot tartalmaznak, arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy hazánkban is rengeteg olyan növény lelhető fel, amelyek egészségesek és finomak.

A sóska alkalmas leves, főzelék, zöldséges tésztasaláta és gyógytea elkészítéséhez, és fűszerként is megállja a helyét. Aki nem szereti, általában a kissé savanykás ízére hivatkozik, ám ez ellensúlyozható tejföllel, fűszerekkel, illetve azzal, ha más zöldségekkel keverik össze. A burgonya, a sonkás ételek és a tejszínes mártások mellé kifejezetten illik az íze, érdemes kipróbálni.

Az egészségügyi hatásai közül említésre érdemes, hogy csökkenti a koleszterin- illetve a triglicerid-szintet, így hatékonyan képes felvenni a harcot a magas vérnyomás szemben, és mivel nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, a gyomorpanaszokat is rendezheti. A puffadás, a székrekedés és az emésztési gondok megoldásában segítséget jelent, alacsony kalóriatartalma miatt pedig a fogyókúra alatt is bátran fogyasztható.

Aki herpesszel vagy pattanásos bőrrel küzd, annak is érdemes több sóskát fogyasztania, hiszen a magas flavonoid- és C-vitamin tartalma ezen kellemetlenségek rendezésében is segít, a bőrre pedig akár pakolásként is alkalmazható. Vastartalma a vérszegénységgel küzdők számára is előnyössé teszi, a vízhajtó és vesetisztító hatása pedig számos kórállapot esetén kívánatos lehet, a nép gyógyászat vesekő kezelésére is használta.

Bár rendkívül sokféle betegség esetén alkalmazható, és az egészséges személyek számára is ajánlott a fogyasztása, ugyanakkor azt fontos tudni, hogy fémedényben tilos tárolni, ugyanis akár mérgezővé is válhat az oxálsav kioldódása miatt. A bőrbetegséggel küzdők és az asztmások számára kerülendő élelmiszer, és az sem mindegy, ki mekkora mennyiséget fogyaszt belőle: mint sok egyéb zöldséggel, ezzel sem szabad túlzásokba esni.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

Az altató nélküli alvás sokkal egyszerűbben elérhető, mint gondolná. Számít a matrac, az ágynemű, a hálószoba hőmérséklete és páratartalma, sőt, még a hálóruha anyaga is. A Pénzcentrum a Magyar Alvás Szövetség szakértőjével járta körül a témát.