A rákot távol tartja, a vérképet javítja ez a különleges zöldség
A rák egyik természetes ellenszere lehet egy ázsiai zöldség.
Európában talán kevésbé ismert, de a kínai metélőhagyma a rák ellen is hatásos lehet – számolt be róla a Dívány.hu.
Leginkább a snidling és a fokhagyma keverékeként jellemezhető az íze, így remekül beilleszthető az európai konyha fogásaiba is. Ázsiában vadon terem ez a növény, de ma már egyre több helyen elérhető Európában és Amerikában is. Sokan termesztik a konyhakertben, már hazánkban is kapható vetőmag hozzá, így bárki megpróbálhatja otthon is nevelgetni. Az árnyékosabb helyek mellett a naposabb területeken is megél, nem igényel különleges gondozást, ami lehetővé teszi, hogy a kezdő hobbikertészek is kísérletezzenek vele.
Az általunk ismert hagymaformát kár keresni: ez a növény inkább 20 centiméteres leveleket növeszt, amelyeket a szárral és a virágzattal együtt lehet elfogyasztani. Jellegzetes, fokhagymát idéző illata miatt sokan kedvelik a snidling mellett.
Számos ételhez illik, akár a klasszikus hagymafélék is helyettesíthetőek vele, bár erőteljesebb aromái vannak. Nagy előnye, hogy nyersen is el lehet fogyasztani, így akár a saláták ízesítéséhez is kiváló, ugyanakkor azzal érdemes számolni, hogy sokáig megmarad az illata, így aki fogyaszt belőle, egy ideig nem tudja majd letagadni, hogy mit kóstolt meg…
A tatárhagymaként is emlegetett zöldség egy évelő növény, és akár egy kisebb cserépben is megterem. Rákellenes hatása miatt sokan ajánlják a fogyasztását, amit nem nehéz kivitelezni, hiszen még a legegyszerűbb szendvicsekhez is jó alapanyag.
A rák ellenszere
A vérszegénység rendkívül sokakat érint, számukra kifejezetten előnyös lehet a kínai metélőhagyma, de az immunrendszer erősítése, valamint az emésztés támogatása is a jó tulajdonságai közé tartozik.
Magas vas-, kalcium- és káliumtartalommal rendelkezik, de van benne bőségesen A-, illetve C-vitamin, valamint hasznos rostok is. A kínai orvoslás a vágások és csípések kezelésére is használja, és bizonyos mérgezések esetén is nagyon hatásos. A vérnyomás ingadozásának kezelésére is alkalmas, és mivel a vért megtisztítja a káros anyagoktól, sokféle daganatos betegség kiegészítő kezeléseként is ajánlott a fogyasztása.
Az elkészítés során arra érdemes figyelni, hogy 5 percnél tovább ne érje semmilyen hőkezelés, ugyanis csak így képes kifejteni a hatását. Aki pedig nem ódzkodik az erősebb hagymaíztől, annak érdemes nyersen fogyasztania, ugyanis így marad benne a legtöbb hasznos ásványi anyag.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)