Proasztatarák: megugrott a PSA-szint - mit jelent ez?

Sok férfiban aggodalmat kelt, ha azt látja a laborleletében, hogy a PSA-szint, vagyis a prosztata specifikus antigén szintje emelkedett, mert attól tart, ez csakis prosztatarákra utalhat.

2024. július 2., 13:08

Szerző:

Dr. Rákász István, az Urológiai Központ urológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy nem csak daganatos betegséget jelezhet az emelkedett PSA-szint, valamint részletezte, hogy tünetek esetén szükséges az urológiai vizsgálat – írja az Egészségkalauz.

A PSA egy prosztata által termelt fehérje, amelynek szintjét a férfiak életkora és más faktorok is befolyásolják. Két típusát elemezhetik laborvizsgálattal, az ún. free (szabad) PSA-t és a teljes (total) PSA-t. A PSA fehérjék ugyanis kötődhetnek egy másik fehérjéhez, de szabadon is lebeghetnek. A total PSA minden PSA fehérje értékét meghatározza, akár kötött, akár szabad. A free PSA ezzel szemben csak a szabad fehérjék értékét mutatja.

Az American Cancer Society a total PSA eredményei az alábbi rizikót jelölhetik:

  • 4 ng/ml alatti total PSA-szint azt jelenti, hogy nem valószínű a prosztatarák jelenléte.
  • 4 - 10 ng/ml közti total PSA-szintnél 25%-os a daganat jelenléte.
  • 10 ng/ml és afölötti total PSA-szintnél 50%-os vagy afölötti a prosztatarák valószínűsége.

Ugyanakkor a szakorvosok számára nagyon fontos a total és a free PSA értékek összehasonlítása is. A free PSA szintje nagy ingadozást mutathat, de általában a total PSA-hoz mérten magasabb free PSA alacsonyabb prosztatarák rizikót jelent, és fordítva is igaz az összefüggés. Mindazonáltal az adott eredmények még nem jelentik feltétlenül a daganat jelenlétét, hiszen más tényezők is befolyásolják a PSA-szintet.

A PSA-szint az életkorral is emelkedhet

A PSA szintjét befolyásolhatja többek közt a megnagyobbodott prosztata, a prosztata megnagyobbodás miatt rendelt gyógyszerek, az erős fizikai terhelés, a húgyúti fertőzések, a prosztata műtétek, a prosztata gyulladásos megbetegedései, és az prosztata bármilyen stimulációja is.

Éppen ezért a PSA-szint meghatározásakor az időzítés is fontos lehet, legalább 6 hetet kell várni például prosztata- és hólyagműtét után, katéter bevezetés, prosztata biopszia és húgyúti fertőzések után. A total PSA szintje az életkor előre haladtával is növekedhet, ezért például a 4,5 PSA-szint még normálisnak számíthat egy 65 éves férfinál, egy 45 évesnél viszont gyanút keltő jel, ami miatt további vizsgálatok lehetnek szükségesek.

A PSA-szint időbeli változásai is fontosak lehetnek, különösen a daganat előrehaladásának, kiújulásának és agresszivitásának meghatározásához – mondta Rákász doktor a portálnak.

Íme 4 egyszerű módszer a prosztatarák megelőzésére

Négy egyszerű életmódbeli változtatással azonban ezen jelentősen lehet javítani. Dr. Declan Cahill, a London Bridge Kórház urológus szakorvosa elárulta a prosztatarák kockázatának csökkentésére vonatkozó tanácsait, és azokat a gyakorlatokat, amelyeket személyesen is alkalmazott a betegség elhárítása érdekében – írja a Borsonline.

1. Napi testmozgás

Az aktív életmód kulcsfontosságú a prosztatarák valószínűségének csökkentésében, Dr. Cahill kiemeli a "szív- és érrendszeri gyakorlatok és az ellenállóképességi edzés" előnyeit a szív egészsége és az izomtömeg fenntartása szempontjából, amely a korral csökken. Az izomzat fenntartása támogatja a csontvázat, kalóriát éget, javítja az életminőséget, és potenciálisan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és bizonyítottan elnyomja a rákos sejteket.

2. Zsíros ételek elhagyása

Dr. Cahill hangsúlyozta az étrend fontosságát a rák elleni küzdelemben, és azt javasolta, hogy a zsíros ételek elhagyása és az egészséges testsúly megtartása kulcsfontosságú ehhez. A McGill Egyetem kutatása felfedezte, hogy a tumor növekedésével összefüggő MYC nevű gén a zsíros ételek és a vörös húsok hatására négyszeresére nő a prosztatarák okozta halálozás kockázata azoknál, akiknél a zsírbevitel miatt magas a MYC szintje. 

3. Fogyassz kevesebb alkoholt!

Az alkoholfogyasztás csökkentése számos ráktípus kockázatát csökkentheti, függetlenül attól, hogy milyen konkrét italt részesítünk előnyben. Dr. Cahill megjegyezte, hogy az alkohol magas kalóriatartalmú, ami hozzájárulhat az elhízáshoz.

+1. Tarts "prosztata-barát" étrendet

Dr. Cahill azt javasolta, hogy építsünk be "prosztata-barát" élelmiszereket az étrendünkbe, például bogyós gyümölcsöket, leveles zöldeket és halat.

- nyilatkozta a Mirrornak az urológus.

(Fotó: Unsplash)

 

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.