Íme 4 egyszerű módszer a prosztatarák megelőzésére

Ne aggódjon: nagyon egyszerű módszerekkel megelőzhető a prosztatarák.

2024. június 20., 12:37

Szerző:

Négy egyszerű életmódbeli változtatással azonban ezen jelentősen lehet javítani. Dr. Declan Cahill, a London Bridge Kórház urológus szakorvosa elárulta a prosztatarák kockázatának csökkentésére vonatkozó tanácsait, és azokat a gyakorlatokat, amelyeket személyesen is alkalmazott a betegség elhárítása érdekében – írja a Borsonline.

Így küzdjön a prosztatarák ellen!

Íme, négy roppant egyszerű módszer:

1. Napi testmozgás

Az aktív életmód kulcsfontosságú a prosztatarák valószínűségének csökkentésében, Dr. Cahill kiemeli a "szív- és érrendszeri gyakorlatok és az ellenállóképességi edzés" előnyeit a szív egészsége és az izomtömeg fenntartása szempontjából, amely a korral csökken. Az izomzat fenntartása támogatja a csontvázat, kalóriát éget, javítja az életminőséget, és potenciálisan csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és bizonyítottan elnyomja a rákos sejteket

- fejtette ki a szakember.

2. Zsíros ételek elhagyása

Dr. Cahill hangsúlyozta az étrend fontosságát a rák elleni küzdelemben, és azt javasolta, hogy a zsíros ételek elhagyása és az egészséges testsúly megtartása kulcsfontosságú ehhez. A McGill Egyetem kutatása felfedezte, hogy a tumor növekedésével összefüggő MYC nevű gén a zsíros ételek és a vörös húsok hatására négyszeresére nő a prosztatarák okozta halálozás kockázata azoknál, akiknél a zsírbevitel miatt magas a MYC szintje. 

3. Fogyassz kevesebb alkoholt!

Az alkoholfogyasztás csökkentése számos ráktípus kockázatát csökkentheti, függetlenül attól, hogy milyen konkrét italt részesítünk előnyben. Dr. Cahill megjegyezte, hogy az alkohol magas kalóriatartalmú, ami hozzájárulhat az elhízáshoz.

+1. Tarts "prosztata-barát" étrendet

Dr. Cahill azt javasolta, hogy építsünk be "prosztata-barát" élelmiszereket az étrendünkbe, például bogyós gyümölcsöket, leveles zöldeket és halat.

- nyilatkozta a Mirrornak az urológus.

Így kezelhető a prosztatarák

A korai stádiumú prosztatarák gyógyítható, a helyi vagy regionális prosztatarák 5 éves relatív túlélési aránya közel 100%. Ha a rák a test más részeire, például a tüdőre, a májra vagy a csontokra áttétet képez, az 5 éves relatív túlélési arány 31%-ra csökkenhet – írja az Egészségkalauz.

Ha a rák már elterjedt, az orvosok kezeléssel meg tudják gyógyítani, de a kilátások általában kedvezőtlenebbek, mint a korábbi stádiumokban.

Évekig élhetnek a betegek prosztatarákkal, mivel a kezelések segíthetnek kezelni a rákot és annak tüneteit, és fenntartani a jó életminőséget. Ez a rák az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

Gyógyítható-e a korai stádiumú prosztatarák?

Gyógyultnak tekinthető, akinek a prosztatarákja nem terjedt a prosztatán kívülre, nem érte el a közeli nyirokcsomókat és a diagnózis felállítása után 5 évvel tünetmentes.

Ha a rák a test távolabbi részeire, például a tüdőre, a májra vagy a csontokra terjed, az 5 éves relatív túlélési arány drasztikusan csökken. Ezért a korai diagnózis növeli a sikeres kezelés esélyét.

Gyógyítható-e az előrehaladott vagy áttétes prosztatarák?

Ha a rák már elterjedt, különböző kezelésekkel még mindig lehet gyógyítani. A kilátások azonban általában kevésbé ígéretesek, mint a korábbi stádiumokban. A prosztatarákban szenvedő emberek közül 10-ből körülbelül 3 ember számíthat arra, hogy 5 évvel az áttétes prosztatarák diagnózisa után még életben lesz.

A prosztatában kezdődik és növekszik, ezután a közeli szervekre vagy a test más területeire terjed.

A 4. stádiumú prosztatarák nem gyakori diagnózis. A prosztatarák legtöbb esetét korai stádiumban diagnosztizálják, amikor a rák a prosztatára korlátozódik.

Meggyógyítani nem, de kezelni lehet a 4. stádiumú rákot.

A prosztatarák-kezelés céljai:

  • a rákot ellenőrzés alatt tartani;
  • a tünetek kezelése;
  • a lehető leghosszabb ideig jó életminőséget biztosítani a betegnek.

Sok esetben az emberek évekig együtt tudnak élni a prosztatarákkal.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre?

Az, hogy az orvos pontosan milyen kezelést javasol prosztatarák esetén, számos tényezőtől függ, többek között a rák stádiumától.

A korai stádiumú prosztatarák egyes eseteiben az orvosok aktív felügyeletet javasolhatnak. Ez azt jelenti, hogy szorosan nyomon követik a rákot, 6 havonta PSA-vérvizsgálatot végeznek Megbízható forrás és évente végbélvizsgálatot. A rák gyógyítását célzó kezelések előnyösek lehetnek, ha a vizsgálati eredmények megváltoznak.

Az ismételt vizsgálatok sokkal több információt szolgáltathatnak, mint egy egyszeri PSA-vizsgálat, és segíthetnek annak mérésében, hogy milyen gyorsan emelkedik a PSA-szint, ha egyáltalán emelkedik. Például egy olyan PSA-szint, amely egy év alatt megduplázódik – még ha az orvosok által "normálisnak" tekintett tartományon belül is van – jelentősebb lehet, mint egy emelkedett szint, amely stabil marad.

További részletek itt.

(Fotó: Unsplash)