A rák kialakulásának kockázata ezekkel az ételekkel csökkenthető

Bizonyos élelmiszerek segíthetnek a rák kialakulásának megakadályozásában.

2024. július 1., 16:56

Szerző:

A bevitt élelmiszerek és italok számos módon befolyásolják a szervezet működését, így a rákkal is összefüggésbe hozhatóak – hívta fel a figyelmet a Cancer Research UK.

Talán nem meglepő, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás hozzájárul a szervezet normál működéséhez, az erős immunrendszer fenntartásához, így a rák kialakulásának kockázata is csökkenthető a segítségével.

Összetett folyamatok révén befolyásolják az elfogyasztott élelmiszerek a szervezet működését, ám az biztosan kijelenthető, hogy a helytelen táplálkozás többféle módon is elősegítheti a daganatos betegségek kialakulását.

A rák és a táplálkozás összefüggései

Régóta bizonyított tény, hogy a túl sok, túl cukros és túl zsíros élelmiszerek egészségtelenek, mivel magas a kalóriatartalmuk, és könnyen elhízáshoz vezethetnek. Ezen élelmiszerek közé tartoznak a gyorstételek is, amelyeket a rohanó életmód mellett sokan fogyasztanak.

Az elhízás önmagában is rizikófaktor a rák szempontjából, ezen élelmiszerek ráadásul a bennük lévő tartósítószerek és egyéb összetevők miatt is károsak lehetnek. Az elhízás 13 különböző ráktípus kialakulásának esélyét növeli, így aki a testsúlyára figyel, és nem hagyja felszaladni a kilókat, illetve igyekszik a testsúlyát csökkenteni, máris sokat tett a daganatos betegségek elkerülése érdekében.

A feldolgozott, illetve vörös húsok megemelik a bélrák kialakulásának kockázatát, de az alkoholos italok is kerülendőek, hiszen 7 ráktípus kialakulásában is szerepet játszanak.

Ám azt is meg kell említeni, hogy számos élelmiszer segíthet abban, hogy a daganatos betegségek ne alakulhassanak ki. A rostban gazdag élelmiszerek, például a teljes kiőrlésű gabonából készült ételek és alapanyagok a bélrák kockázatát csökkentik, de a diétában és az ideális testsúly fenntartásában is sokat segíthetnek, ami szintén segíti a rák elkerülését. Ma már sokféle recept áll rendelkezésre, változatos és finom ételek készíthetőek ezekből az alapanyagokból, a szakemberek is azt javasolják, hogy ezek kerüljenek be a napi étrendbe.

A tej és a különböző sajtok szintén sokat segíthetnek a bélrendszer egészséges működésében, így akinél nem áll fenn más ellenjavallat, például a laktózérzékenység miatt, annak mindenképpen ajánlott ezeket napi szinten fogyasztania.

A zöldségek és gyümölcsök számos jótékony hatással rendelkeznek, ezt ki kell használni, és az egészséges fehérjeforrásokat is érdemes felkutatni. A friss csirke, illetve a hüvelyesek, például a babfélék és a lencse is nagyon egészséges. Bár a halak fogyasztásától sokan ódzkodnak a jellegzetes ízvilág miatt, a megfelelő előkészítés és fűszerezés mellett ezeket is érdemes elfogyasztani, már csak az omega-3 zsírsavak előnyei miatt is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

15:38

A napsugárzás is válthat ki allergiás reakciót a bőrön. A napallergia többféle allergiás reakció összefoglaló neve, az azonban mindben azonos, hogy ha megjelenik, akkor kezelni kell a bőrt.

14:33

Soha nem lehetünk elég óvatosak, különösen, ha egzotikus országban töltjük a nyaralásunkat. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) osztályvezetője az Inforádiónak árulta el, mire kell figyelni, mely oltásokat kell beadatni.