A ráknál is gyakoribb ez a betegség, amit gyakori köhögés jelez

A dohányzás utáni köhögés már ennek a betegségnek a tünete lehet.

2024. június 30., 16:10

Szerző:

A köhögés nem a dohányzás természetes velejárója, hanem akár annak szövődményeként kialakult krónikus légúti betegség, a COPD első tünete is lehet – figyelmeztetett Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa az EgészségKalauz oldalán. A dohányzás által okozott légúti betegségek kapcsán a legtöbbször csak a tüdődaganatra gondolunk, pedig a COPD sokkal több embert érint, mint a tüdőrák. A WHO előrejelzései szerint 2030-ra ez lehet a harmadik leggyakoribb halálok. 

A betegség rohamos terjedésében nagy szerepet játszik az is, hogy a betegek 90%-a dohányos, vagy passzívan szívja a füstöt. Az emberek inkább csak a tüdőráktól félnek, ezért a többség rendszeresen jár tüdőszűrésre, de arról már csak kevesen tudnak, hogy évente kellene részt venni légzésfunkciós vizsgálaton, amivel a COPD diagnosztizálható. Maga a vizsgálat  teljesen fájdalommentes. Egy készülékbe kell belefújni a levegőt, a szakember utasításainak megfelelően. A vizsgálat pedig kimutatja, ha a COPD miatt változott meg a kilégzés. 

A köhögés csak az egyik tünet

A COPD korai szakaszban még tünetmentes lehet, a tünetek jelentkezésekor már általában nem visszafordítható a kórfolyamat. A tünetek megjelenésekor a következők tapasztalhatók: nehézlégzés, köhögés, váladék felköhögése (köpetürítés), zihálás, mellkasi szorító érzés. A COPD tünetei összetéveszthetők az asztma tüneteivel, a COPD azonban általában 40-50 év felett jelentkezik, míg az asztma gyakran már gyermekkorban is jelen van. A visszafordíthatatlan szervi károsodás évek-évtizedek alatt alakul ki a dohányzás vagy egyéb környezeti ártalom hatására. 

A betegség diagnosztizálása után fontos a gyógyszeres kezelés, de a dohányzás elhagyása is nagyon sokat javít a betegek állapotán. Kezelés nélkül a COPD természetes lefolyása révén állandósuló és súlyosbodó tüneteket, majd nehézlégzést, fulladást okozhat. A légzőfelület csökkenése miatt a gázcsere romlik. Ennek következtében a kezdetben csak terhelésre jelentkező fulladás érzés, nehézlégzés idővel már nyugalomban is érezhető, gyors kimerülés, erős fáradtság mellett.

(Kép illusztráció: légzésfunkciós vizsgálat, forrása: PEAKSTOCK / SCIENCE PHOTO LIBRAR / LDA / Science Photo Library via AFP)