A tüdőrák tünetei így ismerhetőek fel az arcon és a kezeken

A laikusok azt gondolják, könnyen felismerhetőek a tüdőrák tünetei, ám a gyakorlatban ez nem mindig van így.

2024. június 28., 16:30

Szerző:

Amikor diagnosztizálásról van szó, sok szakember elmondja, hogy bár a tüdőrák meglehetősen gyakori, ám az első tüneteket a páciensek többsége nem veszi észre, vagy veszélytelennek tartja – hívta fel a figyelmet a National Health Service (NHS), vagyis a brit egészségügyi szolgálat.

A daganatos betegségek között a gyakoriságát tekintve a tüdőrák az elsők között szerepel, és világszerte több százezer ember halálát okozza évente. Mint minden ráktípusnál, itt is nagyon nagy szerepet játszik a betegség mielőbbi diagnosztizálása, ugyanis ez a kezelés sikerességét is nagymértékben meghatározza.

Egyes betegeknél azonban nem a jellegzetes tünetek alakulnak ki, hanem olyan ritkább jelenségek, amelyek vagy észrevétlenek maradnak, vagy abszolút ártalmatlannak tartják azokat. A szakemberek éppen ezért igyekeznek felhívni a figyelmet a kevésbé jellemző tünetekre is.

A tüdőrák jelei az arcon és a kezeken is feltűnhetnek

A légzőszervet többféle daganattípus is érintheti, amelyek többféle tünetet is generálhatnak. A ritkábbak közé tartozik az a jelenség, amely a kézfejen is meglátszik. Akinél megfigyelhető, hogy az ujjak megvastagszanak, illetve az ujjbegyek gömbölyűvé válnak, valamint a körmök melletti bőr kifényesedik, annak érdemes felderítenie a tünetek okát. A körmök akár domborúvá is válhatnak, és ezek a tünetek nemcsak a kéz, hanem a láb körmeit is érinthetik.

Sok esetben az arc, illetve a nyak is bevizesedhet, felpuffadhat, amely látványossá válik, és már komoly betegséget jelez, különösen akkor, ha nyelési nehézség vagy rekedtség társul hozzá.

A zihálás és a hosszan fennálló mellkasi fájdalom is intő jel lehet, és természetesen a jóval egyértelműbbnek látszó tünetekről sem lehet megfeledkezni.

A hosszú idő után sem csillapodó köhögés, amely esetenként akár súlyosbodhat is, valamint a visszatérő mellkasi fertőzések mindenképpen kivizsgálást igényelnek. Az talán egyértelműnek tűnik, hogy a vér felköhögése azonnali orvosi segítséget igényel, de a fájdalmassá váló köhögés, amely akár nevetéskor vagy egy nagyobb lélegzetvétel esetén is jelentkezik, szintén gyanúra adhat okot.

A tartósan fennálló légszomj, az indokolatlan súlycsökkenés, valami a krónikus fáradtság és az étvágytalanság szintén azt jelzik, hogy a szervezet valamilyen komolyabb betegséggel küzd, ezeket az általános jelenségeket sem lehet figyelmen kívül hagyni. A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek közül akár csak egyet is észlel, mindenképpen vegyen részt egy teljeskörű kivizsgáláson, mert csak ez adhat magyarázatot a tünetekre, illetve a mögött rejlő okokra is fényt deríthet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pexels / Cottonbro studio)