A tüdőrák megjelenéséről az ujjak és a körmök is árulkodhatnak

A kezek állapota gyakran jelzi a tüdőrák kialakulását.

2024. május 30., 13:20

Szerző:

Meglepő lehet, de a tüdőrák bizonyos esetekben nemcsak a mellkas környékén, hanem a test távolabbi pontjain is szokatlan tüneteket okozhat – hívta fel a figyelmet a Compass Oncology.

A különböző daganatos betegségek egyik veszélye abban rejlik, hogy a tüneteket sok páciens ártalmatlannak tartja, és azt reméli, hogy a kellemetlenségek csak átmeneti jellegűek, és idővel elmúlnak. Mire azonban orvoshoz fordulnak, a betegség sokszor már előrehaladottabb stádiumban jár.

A szakemberek éppen ezért mindig kihangsúlyozzák, hogy a szokatlan tünetekről minden esetben érdemes egyeztetni egy szakorvossal, ugyanis a daganatos betegségek korai diagnosztizálása a kezelés sikerességét is befolyásolhatja.

A tüdőrák szokatlan tünetei a kezeken

A mellkashoz, illetve konkrétan a tüdőhöz köthető tünetekkel sokan tisztában vannak, így a tartós köhögés, a vér felköhögése, a mellkasi fájdalom vagy a légszomj a legtöbb ember számára egyértelművé teszi, hogy orvosi segítségre van szüksége.

A tüdőrák egyes tüneteinek azonban látszólag semmi közük a légzőszervhez. Ezek közé tartozik a kéz vagy láb körmeinek elváltozása, megduzzadása. A daganatos betegség miatt a köröm alatt felesleges lágyszövet képződik, amely a körömlemezt is kiemeli a körömágyból. Az egészséges körmök felületén felfedezhető egy enyhe homorú rész oldalnézetből, a tüdőrákos betegeknél azonban gyakran domborúvá válnak a körmök.

A körömágy felpuhulása, illetve a körmök melletti bőr fényessé válása is a tüdőrák jele lehet, ahogyan az is, ha az ujjak vége megduzzad, és gömbölyűvé válik. Az előrehaladott tüdőrák az ujjízületekre is hatást gyakorol, ezért az ujjak és akár a csukló is megvastagodhat.

A fentieken kívül a tüdőrák egyéb szokatlan tünetek is okozhat, mint például a gyengeség és zsibbadás a karokban, illetve a vállban, amely akár a napi tevékenységek elvégzését is ellehetetlenítheti.

De gyanúra adhat okot az is, ha hangképzési zavarok merülnek fel, egyes esetben akár a hangszálak teljes bénulása is bekövetkezhet, ami természetesen nagyon megvisel a pácienseket. A rendszeres és erős szomjúságérzet, illetve az ehhez társuló, gyakori vizelési inger is intő jel. Szintén meglepő, de a mellkas kiszélesedése is feltűnő lehet: a jelenséget az okozza, hogy a vénákon nehezebben jut át a vér, így az erek a felsőtestben kitágulnak, amely látványossá válhat.

A szakemberek azt javasolják, hogy senki ne késlekedjen, aki a fenti, akár enyhének tűnő jelenségek bármelyikét is tapasztalja: haladéktalanul kérjen orvosi segítséget, mert csak egy alapos és teljeskörű kivizsgálás deríthet fényt a tünetek kiváltó okára, amely után megkezdődhet a megfelelő kezelés.

(Fotó: Pixabay)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.