Pofonegyszerű módszer: így veheti észre a rákot időben

A szűrővizsgálatokat semmi sem pótolhatja, ám ha felmerül bennünk a gyanú, hogy esetleg szembe kell néznünk a rákkal, ez a rendkívül egyszerű módszer segít az első tünetek észlelésében.

2024. március 12., 10:21

Szerző:

A tüdőrák a világon leggyakrabban előforduló rákféle. Magyarországon évente többezer ember veszíti életét a betegség következtében, plusz látható adat, hogy kétszer annyi férfit érint ez a betegség, mint nőt. A betegség halálozási aránya is magas sajnos. Azonban ha korán észlelik az emberek a tüneteket, akkor a korán megkezdett kezelés javíthatja a túlélési arányt – hívja fel a figyelmet a Bors. Ehhez nyújt segítséget az „ujjbegy-teszt", amit bárki otthon elvégezhet saját magán, és akár meg is mutathatja, ha az emberben bujkál a tüdőrák még korai stádiumban.

 

 

A teszt kivitelezése nagyon egyszerű, mint amikor a két kezünk ujjait egymással szembe fordítva szívecskét formázunk az ujjainkkal, szembe egymással összeérintjük a mutatóujjainkat. A két ujjbegy, illetve a körmök között egy kis gyémántalakú rést kell látnunk, amennyiben egészségesek vagyunk. Ha nincs meg a rés az ujjaink között, akkor felmerülhet a gyanú, hogy az ujjbegyeink meg vannak duzzadva, és ezért nem látszik a gyémánt alakú lyuk. Ez az egyik korai tünete lehet a tüdőráknak.

A baloldali képen az egészséges gyémánt alakú nyílás látható, a jobb oldali képen pedig az a helyzet, amikor egy tüdőrákos ember ujjai már megdagadtak, ezért eltűnt a rés az ujjbegyei közül. Amennyiben a második fotón látható látványt tapasztalod, keresd fel háziorvosodat a további teendőkről. Ne ijedjen meg senki, ha nem egy hatalmas gyémánt alakú nyílás látható az ujjai között, vagy csak éppen, hogy kivehető a rés, ezek nem minden esetben a tüdőrákra utalnak, azonban érdemes elvégezni otthon a tesztet, és azzal akár életeket lehet menteni, ha csak néhány ember is az orvosához fordul, akinél elváltoztak az ujjbegyei.

A tüdőrák más gyakori tünetei, amelyekre figyelni kell

  • Tartós köhögés, amely három hétig vagy tovább tart
  • Légszomj
  • Zihálás
  • Gyakori mellkasi fertőzések
  • Köhögés, amely megváltozik vagy rosszabbodik
  • Mellkasi és/vagy vállfájdalom
  • Vér köhögés vagy vér a váladékban
  • Megmagyarázhatatlan fáradtság vagy energiahiány
  • Rekedtség
  • Duzzanat az arcon vagy a nyakon


Ezek a tünetek nem mindig azt jelentik, hogy tüdőrákod van, de a legjobb, ha konzultálsz a háziorvossal, ha a fenti aggodalmak bármelyike ​​felmerül – hívja fel a figyelmet a Mirror.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: coyot via Pixabay)